Вплив N-(7-β-гідрокси-γ-(n-хлорофенокси)пропіл-3-метилксантиніл)–аміноалканових кислот на функціі нирок у щурів - Остапенко, Андрій Олексійович; Білай, Іван Михайлович; Ostapenko, А. O.; Bilay, I. M. (My University, 2012)
Нами було проведено дослідження з вивчення діуретичної активності вперше синтезованих похідних 3-метилксантину за умов експериментальній гіперліпідемії у щурів. Цей скринінг дозволив визначити певні закономірності між структурою досліджуваних сполук та спрямованістю й вираженістю змін впливу на функції нирок піддослідних тварин. Окрім цього з'ясовано остаточно перспективність подальших фармакологічних досліджень в цьому синтетичному рядові похідних ксантину. This paper is devoted to the study of the diuretic activity produced by the new firstly synthesized 3- methylxanthine derivatives in modeled hyperlipidemia in rats. This screening enabled to detect the major dependences between the structure of the compounds and the tendencies and intensity of changes in renal functioning. Moreover, it was possible to establish the perspectives for further pharmacological studies of the synthetic line of xanthine derivatives.
Effect of N-[7-β-hydroxy -γ-(n-chlorophenoxy)propyl-3-methylxanthine acid on kidney function in rats
Keywords: експериментальна гіперліпідемія; похідні 3-метилксантину; діуретична активність; нирка; діуретики; experimental hyperlipidemy; 3-methylxanthine derivatives; diuretic activity; kidney; diuretics