Досвід застосування програми «Біоптика» в корекції рогівкового астигматизму у хворих на катаракту - Завгородня, Наталія Григорівна; Новікова, В. Ю.; Zavhorodnia, N. G.; Novikova, V. Y. (Одеса: Чорномор’я, 2019)
Одним з найбільш актуальних завдань сучасної хірургії катаракти є отримання максимально точного і передбачуваного рефракційного результату. На сьогодні екстракція катаракти перейшла в розряд рефракційних операцій, а «золотим» рефракційним стандартом є отримання результату по сферичному та астигматичному еквіваленту в межах±0,5 Д. Найбільша увага надається саме вихідному рогівковому астигматизму в хірургії катаракти. На сьогодні запропоновані різні методи досягнення рефракційного ефекту на очах з рогівковим астигматизмом, в тому числі імплантація торичних інтраокулярних лінз (ІОЛ) та комбінація імплантації сферичної ІОЛ з докорекцією астигматичного компоненту за допомогою ексимерного лазеру чи астигмотомії. Найбільш ефективною комбінованою технікою щодо досягнення рефракційного ефекту є програма «Біоптика». Її суть полягає в формуванні рогівкового клапану, виконанні факоемульсифікації катаракти з імплантацією сферичної ІОЛ та проведення ексимерлазерної кератектомії. One of the most urgent tasks in modern cataract surgery is to obtain the most predictable and accurate refractive result. Aim: to evaluate the effectiveness of surgical treatment of cataracts in the eyes with corneal astigmatism during phacoemulsification of cataracts using the «Bioptics» method. Results: it were examined 16 patients (24 eyes) aged 20 to 64 with cataract and corneal astigmatism from 0.75 to 5.0D according to keratometry, operated on cataract. Results showing, that significant increase in visual acuity as a result of surgical treatment is noted in all patients. Conclusions. The remote refractive results of correction of astigmatism are stable in the application of the program «Bioptics»
Experience of the using «Bioptics» program in correction of corneal astigmatism in patients with cataracts
Keywords: матеріали конференцій