Розвиток ВЕРХ-МС як методу оцінювання чистоти і підтвердження молекулярної маси нових біоактивних речовин - Варинський, Борис Олександрович; Варинский, Б. А.; Varynskyi, B. A. (ЗДМУ, 2014)
Для відтворення та розробки умов визначення чистоти та молекулярної маси нових біологічно активних сполук необхідно узагальнити інформацію щодо цього питання. Мета роботи – підсумувати відомості про розвиток рідинно-мас-спектрометричних методів з одноквадрупольними мас-аналізаторами при дослідженні чистоти та визначенні молекулярної маси сполук, що є потенційними лікарськими речовинами, для подальшого використання цих даних під час оптимізації методик в лабораторії рідинної хроматографії та мас-спектрометрії. Здійснили аналіз джерел фахової літератури, котрі присвячені оцінюванню чистоти і структури нових біоактивних речовин за допомогою ВЕРХ-МС з одноквадрупольними аналізаторами. У результаті описали основні етапи розвитку рідинної хромато-мас-спектрометрії відкритого доступу для дослідження чистоти й визначення молекулярної маси нових речовин, потенційних лікарських засобів. Для воспроизведения и разработки условий определения чистоты и молекулярной массы новых биологически активных соединений необходимо обобщить информацию относительно данного вопроса. Цель работы – подытожить сведения о развитии жидкостно-масс-спектрометических методов с одноквадрупольными масс-анализаторами при исследовании чистоты и определении молекулярной массы соединений, потенциальных лекарственных средств, для дальнейшего использования этих данных при оптимизации методик в лаборатории жидкостной хроматографии и масс-спектрометрии. Проанализировали источники специализированной литературы, посвященной оценке чистоты и структуры новых биоактивных веществ с помощью ВЭЖХ-МС с одноквадрупольными анализаторами. В результате описали основные этапы развития жидкостной хромато-массспектрометрии открытого доступа для исследования чистоты и определения молекулярной массы новых веществ, потенциальных лекарственных средств. Aim. The analysis of the literature addressing the assessment of the purity and conﬁ rmation of the structure of new bioactive compounds by HPLC-MS with single quadrupole has been done. Conclusion. Еhe main stages in the development of open access liquid chromatography-mass spectrometry to purity research and determination of molecular weight of new substances that are potential drugshavebeen described.
Развитие ВЭЖХ-МС как метода оценки чистоты и подтверждения молекулярной массы новых биоактивных веществ
The development of HPLC-MC as a method of purity assessment and conﬁ rmation the molecular mass of new bioactive compounds
Keywords: рідинна хромато-мас-спектрометрія; одноквадрупольний мас-аналізатор; чистота нових біоактивних речовин; жидкостная хромато-масс-спектрометрия; одноквадрупольный масс-анализатор; чистота новых биоактивных веществ; Liquid Chromatography; Mass Spectrometry; Single Quadrupole Mass Analyzer; Bioactive Substances