Філософія історії: становлення колективних суб’єктів розвитку суспільства : наукова монографія - Жадько, Віталій Андрійович (ЗДМУ, 2018)
У монографії розкрита логіка становлення колективних суб’єктів історичного розвитку будь-якого народу, якими є родо-племінна спільність, народність, народ і політична нація. Наголошується на тому, що суто хронологічний підхід до висвітлення історії не дає можливості прослідкувати якісні зміни у світоглядно-мотиваційній свідомості її суб’єктів. Звідси й різновекторні цільові спрямування основних соціальних структур окремих народів, постійні конфлікти, включно до воєнних як всередині народів, так і між різними народами. Наголошується на тому, що ціле-раціональна діяльність суб’єктів історії не може формуватись революційними методами, а лише еволюційними, що зумовлено домінуванням онтогенезу над філогенезом у переважної більшості людей.