Ультраструктурна організація ендотеліоцитів печінки за умов корекції стеатозу новою біологічно активною сполукою Ангіолін - Півторак, К. В.; Мазур, Іван Антонович; Волошин, Микола Анатолійович; Пивторак, Е. В.; Мазур, И. А.; Волошин, Н. А.; Pivtorak, K. V.; Mazur, I. A.; Voloshyn, M. A. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Адекватне лікування та профілактика ускладнень неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП) є актуальною проблемою сьогодення, що зумовлено невпинним зростанням захворюваності на НАЖХП у світі. З метою визначення ультраструктурної організації ендотеліоцитів, гепатоцитів при корекції експериментального стеатозу печінки Ангіоліном здійснили дослідження на 70 білих нелінійних щурах-самцях, в яких моделювали стеатоз печінки. Частину тварин (30 щурів) лікували введенням Ангіоліну. Досліджували ультраструктурні зміни гепатоцитів та ендотеліоцитів судин гемомікроциркуляторного русла печінки у тварин контрольної та дослідної груп. Встановили, що при корекції Ангіоліном спостерігалася краща регенерація синусоїдних гемокапілярів і гепатоцитів, кращий стан мікроворсинок з боку плазмолеми васкулярної ділянки гепатоцитів. Нормалізація ультраструктури синусоїдних гемокапілярів покращує гемодинаміку та транскапілярний обмін. Це є свідченням того, що Ангіолін запобігає пошкодженню мембранних органел, ядерних і плазматичних мембран ендотеліоцитів і гепатоцитів при НАЖХП, зменшує його та сприяє внутрішньоклітинній регенерації. Адекватное лечение и профилактика осложнений неалкогольной жировой болезни печени (НАЖБП) является актуальной проблемой, что обусловлено непрерывным ростом заболеваемости НАЖБП в мире. С целью определения ультраструктурной организации эндотелиоцитов, гепатоцитов при коррекции экспериментального стеатоза печени Ангиолином проведены исследования на 70 белых нелинейных крысах-самцах, которым моделировали стеатоз печени. Часть животных (30 крыс) лечили введением Ангиолина. У животных контрольной и опытной групп исследовали ультраструктурные изменения гепатоцитов и эндотелиоцитов сосудов гемомикроциркуляторного русла печени. При коррекции Ангиолином наблюдалось улучшение регенерации синусоидных гемокапилляров и гепатоцитов, состояния микроворсинок со стороны плазмолеммы васкулярного участка гепатоцитов. Нормализация ультраструктуры синусоидных гемокапилляров улучшает гемодинамику и транскапиллярный обмен. Это свидетельствует о том, что Ангиолин предупреждает и уменьшает повреждения мембранных органелл, ядерных и плазматических мембран эндотелиоцитов и гепатоцитов при НАЖБП, способствует внутриклеточной регенерации. Aim. To characterize the ultrastructural organization of endothelial cells, hepatocytes in correction of experimental hepatic steatosis with Angiolin. Methods and results. Experimental studies were carried out on 70 adult white male rats. The model of liver steatosis was created in 60 rats, some of the animals (30 rats) were treated with Angiolin administration (50 mg per kg of body weight). The animals of control and experimental groups were examined for ultrastructural changes in hepatocytes and endothelial cells of liver hemomicrocirculatory bed vessels. Studies of the ultrastructure of the liver of animals have found that the normalization of the structural components of the organ took place in the correction of steatosis with new biologically active compound Angiolin. Normalization of sinusoidal hemocapillars ultrastructure improves hemodynamics and transcapillary exchange. This fact prevents damage to the hepatocyte nuclei and organelles, facilitates intracellular regeneration. Conclusion. Using new biologically active compound Angiolin prevents and reduces the damage of membrane organelles, nuclear and plasma membranes of endothelial cells and hepatocytes.
Ультраструктурная организация эндотелиоцитов печени в условиях коррекции стеатоза новым биологически активным соединением Ангиолин
The ultrastructure of hepatic endothelial cells in the correction of steatosis with new biologically active compound Angiolin
Keywords: печінки хвороби; гепатоцити; електронна мікроскопія; печени болезни; гепатоциты; электронная микроскопия; Liver Diseases; Hepatocytes; Electron Microscopy