Сучасний погляд на ентеровірусну інфекцію як поліетіологічне захворювання (огляд літератури) - Рябоконь, Олена Вячеславівна; Усачова, Олена Віталіївна; Камишний, Олександр Михайлович; Задирака, Денис Анатолійович; Ткачова, Олена Леонідівна; Riabokon, Е. V.; Usacheva, E. V.; Kamyshnyі, О. M.; Zadiraka, D. A.; Tkacheva, E. L. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Ентеровірусні інфекції відрізняються значним поліморфізмом клінічних проявів. Впровадження останнім часом полімеразної ланцюгової реакції для етіологічного підтвердження діагнозу зумовило необхідність певного перегляду та уточнення клінічних проявів захворювання, які асоційовані з окремими збудниками цієї інфекції. Мета роботи – проаналізувати сучасні дані наукової літератури щодо особливостей проявів ентеровірусної інфекції у взаємозв’язку з етіологічним чинником.Огляд фахової літератури здійснений у рамках виконання відкритого когортного дослідження cпільної Програми малих грантів ЄРБ/СПТЗ, що зосереджені на реалізації програм боротьби з інфекційними захворюваннями на тему: «Нові підходи до діагностики основних клінічних форм ентеровірусної інфекції в дітей і дорослих». Згідно з останніми змінами бази даних Міжнародного комітету з таксономії вірусів, до роду Enterovirus належать 4 види ентеровірусів людини, що представлені більш ніж 100 серотипами ентеровірусів. Вони відрізняються за рецепторами, котрі використовують віруси для проникнення всередину клітин-мішеней, імунною відповіддю хазяїна та певною мірою – спектром асоційованих із ними клінічних проявів. Кожні 3–4 роки в багатьох країнах світу реєструються епідемічні спалахи захворювання, котрі викликані різними серотипами вірусу. Незважаючи на те, що один той самий серотип ентеровірусу здатний викликати різні клінічні форми захворювання, клінічні прояви, що превалюють у хворих під час різних епідемічних спалахів ентеровірусної інфекції, мають певний зв’язок із серотипом вірусу. У сучасних умовах найбільш виражену нейротропність має ентеровірус 71 типу, інфікування яким зумовлює розвиток серозного менінгіту або менінгоенцефаліту. Висновки. Діагностика ентеровірусної інфекції потребує обов’язкового лабораторного підтвердження, оскільки захворювання є поліетіологічним і характеризується поліморфізмом клінічної симптоматики. Епідемічні спалахи ентеровірусної інфекції виникають періодично, а клінічні прояви, що превалюють у хворих під час різних епідемічних спалахів, мають певний зв’язок із серотипом вірусу. Особливу увагу сьогодні привертають ентеровірусні інфекції, що викликані 71 типом ентеровірусу, для якого характерний нейротропізм. Enteroviral infections have large polymorphism of clinical manifestations. In recent years, introduction of polymerase chain reaction for the etiological confirmation of diagnosis necessitated the revision and refinement of clinical manifestations of disease associated with individual causative agents of this infection. The aim of this work is to analyze the data of modern literature concerning the characteristics of the manifestations of enteroviral infection in conjunction with a specific serotype of the pathogen. Presented literature review conducted in the framework of the open cohort study of the Joint Small Grants Programme WHO/ HHWS focused on programs to combat infectious diseases on the topic: “New approaches to the diagnosis of major clinical forms of enteroviral infection in children and adults”. According to the latest changes of the database of the International Committee on taxonomy of viruses the genus Enterovirus includes 4 types of human enteroviruses, which are more than 100 serotypes of enteroviruses, which differ in the receptors they use for entry into the cell-target immune response of the host and, in a certain way, the spectrum of associated clinical manifestations. Every 3–4 years epidemic outbreaks are recorded in different countries of the world, caused by different serotypes of the virus. Despite the fact that the same serotype of enterovirus can cause different clinical forms of the disease, symptoms that are prevalent in patients with different outbreaks of enteroviral infection have a certain relationship with serotype. In modern conditions enterovirus type 71 infection has the most pronounced neurotropism, which causes the development of serous meningitis or meningoencephalitis. Conclusions. Diagnosis of enteroviral infection requires mandatory laboratory confirmation, since the disease is polyetiological and is characterized by the polymorphism of clinical symptoms. Outbreaks of enteroviral infection occur periodically, and clinical manifestations that are prevalent in patients in different outbreaks have a definite correlation with serotype. Special attention today is attracted to enteroviral infection caused by enterovirus type 71, which is characterized by neurotropism.
Modern idea of enteroviral infection as a polietiologic disease (review of literature)
Keywords: ентеровірусна інфекція; клініка; enterovirus infection; clinic