Вплив препарату «Ефіаль» на функціональний стан хондроцитів - Волкова, Н. О.; Гольцев, А. М.; Борщевський, Г. І.; Борщевська, М. І.; Волкова, Н. А.; Гольцев, А. Н.; Борщевский, Г. И.; Борщевская, М. И.; Volkova, N. А.; Goltsev, А. N.; Borshevskiy, G. I.; Borshevskaya, M. I. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
У ПАТ «Фармак» розробили препарат «Ефіаль» у формі спрею на основі концентрату депротеїнізованого дермального шару шкіри свиней і фосфатиділхоліну з соєвих бобів для лікування ран різної етіології. Здійснили дослідження впливу препарату на функціональний стан хондроцитів за умов культивування. Виявили, що додавання препарату під час посіву та на 3 добу культивування хондроцитів у концентраціях від 70 мкг/мл до 1,5 мкг/мл у ростове середовище призводило до зниження вмісту глікозаміногліканів і колагену ІІ типу. Застосування препарату в концентраціях від 0,15 мкг/мл до 1,5 нг/мл зумовлювало збільшення глікозаміногліканів на 17,1±2,3% (якщо додавали під час посіву) та на 19,4±2,5% (додавання на 3 добу культивування), збільшення вмісту колагену ІІ типу в культурі хондроцитів на 10,3±1,7 % (якщо додавали на 3 добу культивування) і відсутність впливу на цей показник, якщо додавали під час посіву (0,1–1,7×105 клітин). На ПАО «Фармак» разработан препарат «Эфиаль» в форме спрея на основе концентрата депротеинизированного дермального слоя кожи свиней и фосфатидилхолина из соевых бобов для лечения ран различной этиологии. Исследовали влияние препарата на функциональное состояние хондроцитов в условиях культивирования. Установили, что добавление препарата в концентрациях от 70 мкг/мл до 1,5 мкг/мл при посеве и на 3 сутки культивирования в питательную среду приводило к снижению содержания гликозаминогликанов и коллагена ІІ типа. Использование препарата в концентрациях от 0,15 мкг/мл до 1,5 нг/мл обусловливало увеличение гликозаминогликанов на 17,1±2,3% (в условиях добавления при посеве) и на 19,4±2,5% (в условиях добавления на 3 сутки культивирования), повышение содержания коллагена ІІ типа в культуре хондроцитов на 10,3±1,7% (в условиях добавления на 3 сутки культивирования), отсутствие влияния на исследуемый показатель в условиях добавления при посеве (0,1–1,7×105 клеток). Aim. The effect of «Efial» medicine on the chondrocytes functional state in conditions of cultivation has been examined in our work. Materials and Results. Adding of medicine at concentrations from 70 μg/ml to 1,5 μg/ml during sowing and on 3rd day of cultivation into nutrient medium resulted in reduction of glycosaminoglycans (GAG) content and type II collagen comparing to control (without medicine). Using the test medicine at concentrations from 0,15 μg/ml to 1.5 ng/ml caused an increase of GAG on 17,1±2,3% (in terms of adding during sowing) and on 19,4±2,5 (in terms of adding on 3rd day of cultivation), and an increase in content of type II collagen in the chondrocytes culture on 10,3±1,7% (in terms of adding on day 3rd day of cultivation) and no effect on the studied parameters in terms of adding during sowing (0,1–1,7×105 cells). All data is given versus control.
Влияние препарата «Эфиаль» на функциональное состояние хондроцитов
The influence of «Efial» medicine on the chondrocytes functional state
Keywords: спрей; ліпосоми; хондроцити; функціональний стан; спрей; липосомы; хондроциты; функциональное состояние; aerosols; liposomes; chondrocytes; functional state