Застосування поляриметрії для контролю якості лікарських, косметичних засобів і харчових продуктів - Нагорна, Наталія Олександрівна; Васюк, Світлана Олександрівна; Донченко, Анастасія Олександрівна; Нагорний, Володимир Володимирович (X. : НФаУ, 2023)
В основі поляриметричного методу аналізу лежить вимірювання кута обертання площини поляризації поляризованого світла, що пройшло крізь оптично активне середовище. Оптичне обертання може використовуватися для кількісного визначення субстанції. При цьому необхідно використовувати стандартний зразок з відомою оптичною чистотою. Поляриметрію у фарманалізі застосовують для ідентифікації оптично активних лікарських засобів і харчових продуктів, у випробуваннях на доброякісність у разі наявності домішок оптично активних речовин та у кількісному аналізі. У виробництві косметичної продукції поляриметрію застосовують в контролі якості, для аналізу та визначення в сировині та продукції концентрації речовин, що є оптично активними, а також їх ідентифікації та чистоти. Поляриметричний метод випробувань цінний своєю високою точністю, експресністю, він простий і може застосовуватись в аптечних умовах. У результаті проведеного інформаційно-аналітичного дослідження встановлено основні вимоги сучасних Фармакопей до визначення оптичного обертання. Abstract. The polarimetric method of analysis is based on measuring the angle of rotation of the polarisation plane of polarised light transmitted through an optically active medium. Optical rotation can be used to quantify a substance. In this case, a standard sample with known optical purity must be used. In pharmaceutical analysis, polarimetry is used to identify optically active drugs and foods, in benignity testing for the presence of optically active substances, and in quantitative analysis. In the production of cosmetic products, polarimetry is used for quality control, analysis and determination of the concentration of optically active substances in raw materials and products, as well as their identification and purity. The polarimetric test method is valuable for its high accuracy, rapidity, simplicity and can be used in a pharmacy environment. As a result of the information and analytical study, the main requirements of modern Pharmacopoeias for the definition of optical rotation were established.
Keywords: поляриметрія; кут оптичного обертання; питоме оптичне обертання; оптичні ізомери; контроль якості