Особливості діагностики дитячої шизофренії - Лежнюк, А. С.; Саржевський, Сергій Никодимович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Наразі проблема діагностики дитячої шизофренії є одним з найактуальніших і складних завдань психіатрії. Це пов'язано з відсутністю єдиного погляду на прояви даного захворювання у віковому і клінічному аспектах. При цьому в сучасній класифікації немає окремого специфічного шифра для цієї нозології в загальному розділі шизофренії. Різниця в підходах пов'язана з неоднозначним розумінням психіатричними школами ідентичності ендогенного процесу у дітей і дорослих, надійності клінічних симптомів і сукупності етіопатогенетичних факторів даної психопатології. Високий рівень інвалідизації пацієнтів дитячого та підліткового віку в поєднанні з вираженим порушенням когнітивного функціонування вимагає уточнення проявів даної патології для більш ефективного лікування і реабілітації цієї категорії хворих. Мета дослідження – пошук специфічних особливостей шизофренії в дитячому і підлітковому періодах. Матеріал дослідження – 14 хворих (11 дівчаток, 3 хлопчики у віці від 8 до 16-ти років), які перебувають на обліку в ЗОПЛ з діагнозом «дитяча шизофренія» і проходили курсове лікування у дитячому відділенні. Методи дослідження: клініко-анамнестичний, клініко-психопатологічний, катамнестичний.
Keywords: тези доповідей