Оцінка імунологічних показників та клінічних проявів у дітей з новими випадками захворювання на туберкульоз - Разнатовська, Олена Миколаївна; Мирончук, Юлія Валеріївна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Туберкульоз одним із тих захворювань, яке зачіпає всі верстви суспільства і вікові групи. Захворюваність на туберкульоз серед дітей є важливим прогностичним фактором загальної епідеміологічної ситуації з цього захворювання в країні. Тому своєчасна діагностика і лікування специфічного процесу у дітей залишається актуальним завданням сучасної дитячої фтизіатрії. При цьому на сьогодні встановлено, що імунологічні патологічні зміни при туберкульозі у дітей без відповідної їх корекції значно знижують ефективність антимікобактеріальної терапії (АМБТ). Мета дослідження – встановити взаємозв’язок між змінами імунологічних показників і клінічними проявами нових випадків туберкульозу у дітей залежно від розповсюдженості специфічного процесу на початку АМБТ. Матеріал і методи. У дослідження було включено 28 дітей з новими випадками захворювання на туберкульоз, віком від 1 до 16 років, які знаходилися на стаціонарному лікуванні у дитячому відділенні клінічної бази кафедри фтизіатрії і пульмонології ЗДМУ в Комунальній установі «Запорізький обласний протитуберкульозний клінічний диспансер». Залежно від розповсюдженості специфічного процесу, дітей було розподілено на 2 групи: групу 1 склали 17 хворих з розповсюдженим процесом, групу 2 – 11 хворих з обмеженим процесом. У групу порівняння увійшли 30 здорових дітей. За віком та статтю групи порівняння були зіставлені. Показники цитокінового профілю вивчали шляхом дослідження рівнів IL-2, IL-6, IL-4, IL-10 у сироватці крові методом твердофазного імуноферментного аналізу на приладді імуноферментний рідер Sirio S із застосуванням набору «Bender MedSystems GmbH» (Austria), (пкг/мл). Дослідження показників цитокінів та клінічні прояви туберкульозу проводили на початку АМБТ. У всіх хворих дітей батьки підписали інформовану письмову згоду пацієнта на участь у дослідженні. Результати дослідження оброблені сучасними методами аналізу на персональному комп’ютері з використанням статистичного пакету ліцензійної програми «STATISTICA® for Windows 6.0» (Stat Soft Inc., № AXXR712 D833214FAN5).
Keywords: тези доповідей