Соціальна адаптація пацієнтів з аномаліями рефракції після ексимерлазерної корекції зору - Фам, Т. Н. Х.; Завгородня, Наталія Григорівна; Поплавська, Ірина Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. У сучасному суспільстві все частіше пацієнти з аномаліями рефракції відмовляються від різних засобів оптичної корекції на користь ексимерлазерної корекції зору за найбільш поширеною методикою LASIK (laser-assisted in situ keratomileusis), яка дозволяє безболісно та у короткий строк отримати високу гостроту зору. Серед цієї категорії хворих значну частину складають пацієнти, які оперуються з метою отримання професії або зміни спеціальності у яких неприпустимо застосування окулярів та контактних лінз. Мета дослідження. Проаналізувати вплив операції LASIK при різних аномаліях рефракції на соціальну адаптацію пацієнтів та оцінити рівень їх задоволеності після ЕЛК. Матеріал і методи. Проаналізовані результати втручань у 104 пацієнтів (197 очей), яким була проведена ексимерлазерна корекція зору за методикою LASIK, серед яких було 60 жінок (57,6%) та 44 чоловіків (42,4%) у віці від 18 до 43 років (середній вік 26±2,5). Усім хворим виконувалось стандартне рефракційне обстеження. Очікуваним результатом корекції вважалась максимальна корегована гострота зору. В післяопераційному періоді проводилось опитування з метою оцінки рівня задоволеності пацієнта. Анкета включала такі відповіді: а – незадовільно, б – задовільно, або очікував більшого; в – абсолютно задоволений. Вплив на соціальну адаптацію оцінювали за відповідями: а – без змін; б – покращення якості життя (відсутність незручностей, пов’язаних з використанням оптичної корекції); в - радикальні зміни (отримання раніше недоступних за зором професії чи спеціальності).
Keywords: тези доповідей