Фармакологічне дослідження крему з наночастинками церію діоксиду - Cімонова, Оксана Анатоліївна; Симонова, О. А.; Simonova, O. A. (Харків : НФаУ, 2019)
Дисертація присвячена теоретичному та експериментальному обґрунтуванню доцільності розробки нового фотопротекторного лікарського засобу з наночастинками церію діоксиду у формі дермального крему. У скринінговому дослідженні фотопротекторної активності на моделі фотодинамічної травми у мурчаків встановлений оптимальний склад лікарської форми для поглибленого фармакологічного вивчення. Безпека крему з наночастинками церію діоксиду оцінена у дослідженнях гострої, субхронічної, хронічної токсичності, гонадотоксичності та ембріотоксичності, мутагенної дії. Доведені ефективність та безпека лікарської форми при нашкірному нанесенні мурчакам у рамках моделі фотодинамічної травми та посиленої аміфурином фотодинамічної травми. Визначені деякі показники фармакокінетики крему з наночастинками церію діоксиду при топікальному застосуванні: абсорбція у системний кровообіг, накопичення церію у шкірі, крові та внутрішніх органах. Одержані експериментальні дані свідчать про доцільність розробки лікарських засобів з даним активним фармацевтичним інгредієнтом для профілактики ураження шкіри ультрафіолетовим випромінюванням. Диссертация посвящена экспериментальному обоснованию целесообразности разработки нового фотопротекторного лекарственного средства с наночастицами диоксида церия в форме дермального крема. В скрининговом исследовании фотопротекторной активности на модели фотодинамической травмы у морских свинок установлен оптимальный состав лекарственной формы для углубленного фармакологического изучения. Безопасность крема с наночастицами диоксида церия оценена в исследованиях острой, субхронической, хронической токсичности, гонадотоксичности и эмбриотоксичности, мутагенного действия. Доказаны эффективность и безопасность лекарственной формы при наружном нанесении морским свинкам в рамках модели фотодинамической травмы и усиленной аммифурином фотодинамической травмы. Определены некоторые показатели фармакокинетики крема с наночастицами диоксида церия при топикальном применении: абсорбция в системный кровоток, накопление церия в коже, крови и внутренних органах. Полученные экспериментальные данные свидетельствуют о целесообразности разработки лекарственных средств с данным активным фармацевтическим ингредиентом для профилактики поражения кожи ультрафиолетовым излучением. The screening of a photoprotective action of creams with cerium dioxide nanoparticles on a model of photodynamic injury in guinea pigs was carried out. The cream with 0.25% cerium dioxide nanoparticles was specified as a leader, because it had photoprotection activity index of 43.6% compared to 23.1% and 35.9% for 0.1% and 0.5% creams. In the group of its use there was a lower number of ulcers and deep skin lesions, 17.4% less pronounced leukocytosis compared to pathology control group, the smallest increase in skin temperature (0.16 °С) in comparison with other test samples after 1 hour post-exposure, and an absence of blood histamine level increase. In an acute toxicity study it was showed that in the settings of cutaneous application and oral administration of 5 g/kg of the cream with cerium dioxide nanoparticles in rats the dosage form didn’t cause mortality, didn’t affect body weight, macroscopic structure and mass coefficients of internal organs. A decline in serum levels of total protein by 5.8% (cutaneous application) and albumin by 13.2% (oral administration) were observed, but the values stayed within physiological standard.
Фармакологическое исследование крема с наночастицами диоксида церия
Pharmacological study of the cream with cerium dioxide nanoparticles
Keywords: крем з наночастинками церію діоксиду; безпека; фармакологічна активність; фармакокінетика; фотодинамічна травма; крем с наночастицами диоксида церия; безопасность; фармакологическая активность; фармакокинетика; фотодинамическая травма; cream with cerium dioxide nanoparticles; safety; pharmacological action; pharmacokinetics; photodynamic injury