Оцінка та аналіз особливостей професійної захворюваності серед працівників промислових підприємств Запорізької області - Шаравара, Лариса Павлівна; Сірогос, А. А.; Sharavara, L. P.; Sirogos, A. A. (My University, 2025)
Мета. Провести оцінку та аналіз особливостей ПЗ серед працівників промислових підприємств Запорізької області. Матеріали та методи. Оцінка ПЗ серед працівників промислових підприємств Запорізької області проводилась за період з 2020 по 2024 роки. Для аналізу ПЗ використовувались «Карти обліку профзахворювань (профотруєнь)» та аналітичні довідки щодо ПЗ за 2020-2025 роки. Результати. Встановлено, що Запорізька область займає четверте місце по країні за кількістю випадків ПЗ. У структурі ПЗ за нозологічними формами перше місце займають захворювання органів дихання - 36,6 %, на другому місці - нейросенсорна приглухуватість (33,7 %), на третьому місці – радикулопатії (21,7 %), на четвертому місці - вібраційна хвороба (8,0 %). Середній вік працівників, у яких були встановлені випадки ПЗ, склав 48,1±0,47 років, середній стаж - 18,0±0,58 років. Найбільший відсоток ПЗ був зареєстрований серед працівників віком 40-49 років (42 %) та 50-59 років (36,4 %), в залежності від стажу - у працівників зі стажем 10-19 років (31,5 %) та 20-29 років (33 %). Найбільшу кількість ПЗ було зареєстровано на одному з провідних металургійних підприємств міста. Структура ПЗ за нозологічними формами на даному підприємстві не відрізнялася від структурі по області в цілому. Серед провідних цехів на даному підприємстві, які формували рівень захворювання були мартенівський (32,1 %), доменний (22 %) та агломераційний цех (12,6 %). Середній вік працівників на даному підприємстві, у яких встановлено ПЗ, склав 46,6±0,64 роки. Найбільша кількість випадків ПЗ була зареєстрована у працівників віком 40-49 років (43,4 %) та 50-59 років (29,6 %). Середній стаж працівників, у яких встановлено діагноз ПЗ, склав 16,8±0,73 роки. Найбільшу кількість склали працівники зі стажем 10-19 років (33,3 %) та 20-29 років (32,1 %). The aim of the study. To assess and analyze the features of OD among employees of industrial enterprises in Zaporizhzhia region. Materials and methods. The assessment of occupational diseases among employees of the industrial enterprises of Zaporizhzhia region was carried out for the period from 2020 to 2024. The “Occupational Diseases (Occupational Poisoning) Registration Cards” and analytical certificates on occupational diseases for 2020-2025 were used to analyze the occupational diseases. Results. It was established that Zaporizhzhia region takes the fourth place in the country of the number of OD cases . In the structure of OD by nosological forms, the first place is occupied by respiratory diseases – 36,6%, in the second place - neurosensory hearing loss (33,7%), in the third place - radiculopathies (21,7%), in the fourth place - vibration disease (8,0%). The average age of workers whom were identified OD cases was 48,1±0,47 years, the average employee experience – 18,0±0,58 years. The largest percentage of OD was registered among the workers aged 40-49 years (42%) and 50-59 years (36,4%), depending on the experience - among the workers with 10-19 years of experience (31,5%) and 20-29 years (33%). The largest number of OD was registered at one of the leading metallurgical enterprises of the city. The structure of OD by nosological forms at the given enterprise did not differ from the structure in the region as a whole. Among the leading shops at this enterprise that formed the level of the disease were the open-hearth (32,1%), blast furnace (22%) and sintering shops (12,6%). The average age of workers at this enterprise who were diagnosed with OD was 46,6±0,64 years. The largest number of OD cases was registered in workers aged 40-49 years (43,4%) and 50-59 years (29,6%). The average employee experience who were diagnosed with OD was 16,8±0,73 years. The largest number was made up of employees with 10-19 years of experience (33,3%) and 20-29 years (32,1%).
Assessment and analysis of the occupational morbidity’s features among employees of industrial enterprises of Zaporizhzhia region
Keywords: професійні захворювання; умови праці; працівники; оцінка професійного ризику; occupational diseases; working conditions; workers; occupational risk assessment