Особливості структури та розповсюдженості астенії в структурі цукрового діабету 2-го типу серед хворих різних соціальних груп - Чугунов, Вадим Віталійович; Маркова, М. В.; Курило, Віталій Олексійович; Ткаченко, Ольга Віталіївна; Данілевська, Наталя Володимирівна; Гапонов, К. Д.; Кожина, А. М.; Засєда, Юрій Ігорович; Загуровський, В. М.; Гончаров, В. Є.; Яворська, Т. П.; Криворотько, Я. В.; et al. ("Ін-т пробл. ендокринної патології ім. В. Я. Данилевського НАМН України, 2020)
Проведене дослідження розкриває залежність астенічної симптоматики в структурі цукрового діабету 2-го типу від соціального стану хворих — соціального статусу, особливостей службових обов’язків та структури психоемоційного навантаження. В дослідженні прийняли участь 15 цивільних осіб, робочі за соціальним статусом, хворих на цукрового діабету 2-го типу легкого ступеню тяжкості, та 12 військовослужбовців України, учасників бойових дій, хворих на цукровий діабет 2-го типу легкого ступеню тяжкості. Відмінність військовослужбовців від цивільних робочих полягала у зазнавані більш виразного фізичного та психоемоційного перевантаження під час виконання службових обов’язків при ідентичному соматичному статусі — цукровому діабеті 2-го типу легкого ступеню тяжкості. В результаті дослідження виявлені достовірні відмінності —у бік більшої частоти розповсюдженості та більшої виразності астенічної симптоматики у військовослужбовців в порівнянні з цивільними робочими, хворими на цукровий діабет 2-го типу легкого ступеню тяжкості. Надано пояснення відмінностей астенічної симптоматики, асоційованої із цукровим діабетом 2-го типу у хворих із різним соціальним статусом при рівних соматичних умовах. Проведенное исследование раскрывает зависимость астенической симптоматики в структуре сахарного диабета 2-го типа от социального положения больных — социального статуса, особенностей служебных обязанностей и структуры психоэмоциональной нагрузки. В исследовании приняли участие 15 гражданских лиц, рабочие по социальному статусу, больные сахарным диабетом 2-го типа легкой степени тяжести, и 12 военнослужащих Украины, участников боевых действий, больные сахарным диабетом 2-го типа легкой степени тяжести. Отличие военнослужащих от гражданских рабочих состояла в подверженности более выраженным физической и психоэмоциональной перегрузке при исполнении служебных обязанностей при идентичном соматическом статусе — сахарном диабете 2-го типа легкой степени тяжести. В результате исследования выявлены достоверные различия — в сторону большей частоты распространенности и большей выразительности астенической симптоматики у военнослужащих по сравнению с гражданскими рабочими, больными сахарным диабетом 2-го типа легкой степени тяжести. Выдвинуто объяснение различий астенической симптоматики, ассоциированной с сахарным диабетом 2-го типа у больных с различным социальным статусом при равных соматических условиях. The study reveals the dependence of weakness symptoms in the structure of type 2 diabetes mellitus on the social state of patients — social status, job responsibilities and the structure of psycho-emotional load. The study involved 15 civilians’ workings with type 2 diabetes mellitus of mild severity, and 12 military personnel of Ukraine, combatants suffering from type 2 diabetes mellitus of mild severity. To difference military personnel from civilian workers is to experience a more pronounced physical and psycho-emotional overload in the performance of official duties, with identical somatic status — type 2 diabetes mellitus of mild severity. As a result of research the significant differences had found toward a higher prevalence and greater severity of weakness symptoms in military personnel compared with civilian workers with type 2 diabetes and mild severity. The explanation of the differences of weakness symptoms associated with type 2 diabetes mellitus in patients with different social status with equal somatic conditions had been put forward.
Особенности структуры и распространенности астении в структуре сахарного диабета 2-го типа среди больных различных социальных групп
P eculiarities of the structure and distribution of weakness in the structure of type 2 diabetes mellitus among different social groups
Keywords: цукровий діабет 2-го типу; легкий ступінь тяжкості; робочі; військовослужбовці; астенія; депресія; когнітивні порушення; особистісна тривожність; сахарный диабет 2-го типа; легкая степень тяжести; рабочие; военнослужащие; астения; депрессия; когнитивные нарушения; личностная тревожность; реактивная тревожность; type 2 diabetes mellitus; mild severity; workers; servicemen; asthenia; depression; cognitive impairment; personal anxiety; reactive anxiety