Клініко-патогенетичні особливості інтрацеребрально ускладненого мозкового інсульту і оптимізація тактики його лікування - Дарій, Володимир Іванович; Дарий, В. И.; Dariy, V. I. (My University, 2003)
На підставі результатів комплексного обстеження 501-го хворого на мозковий інсульт (МІ) визначено поширеність інтрацеребральних ускладнень на мозковий інсульт. Запропоновано концепцію патогенез та виявлено критерії діагностики, з'ясовано їх вплив на наслідки МІ. Виявлено, що прогресування МІ та погіршання клінічного стану хворих пов'язано з приєднанням інтрацеребральних ускладнень ізольовано, чи в сукупності один з одним за різних варіантів. Визначено, що інтрацеребральні ускладнені мозкові інсульти (ІУМІ) мають особливості, що погіршують біоелекричний стан, призводять до значних гемодинамічних розладів та структурних змін мозку поза основним вогнищем. Залежно від локалізації та вираженості цих структурних змін ІУМІ мають різні варіанти клінічного перебігу. Доведено, до великий вплив на розвиток і прогнозування ІУМІ мають процеси, пов'язані з вільно-радикальним окисненням та змінами імунологічних показників та ліквору. Установлено, що ІУМІ має вплив на виникнення екстрацеребральних ускладнень. Створено діагностично-прогностичну систему ІУМІ й патогенетично обгрунтовано оптимізацію лікування.
Клинико-патогенетические особенности интрацеребрально осложненного мозгового инсульта и оптимизация тактики его лечения
Clinico-pathogenetical peculiarities of intracerebral complicated stroke and treatment optimization
Keywords: мозковий інсульт; інтрацеребральні ускладнення; патогенетичні механізми; перекисне окислювання ліпідів; антиоксидантна система; аутоімунні порушення; КТ; УЗДГ; офтальмодинамометрія; прогноз; лікування; мозговой инсульт; интрацеребральные осложнения; патогенетические механизмы; перекисное окисление липидов; антиоксидантная система; аутоиммунные нарушения; офтальмодинамометрия; лечение; srtoke; intracerebral complications; pathogenetical mechanisms; peroxide oxidation; antioxidant system; autoimmune disorders; CT; dopplerography; ophthalmodynamometry; prognosis; treatment