Застосування антигестагену у практиці лікаря акушера–гінеколога - Авраменко, Наталія Вікторівна; Разиграєва, М. О.; Островський, О. Й.; Avramenko, N. V.; Ostrovskyi, O.; Razygraeva, M. (My University, 2018)
Мета дослідження. 1. Проаналізувати наукові праці, що досліджували можливості застосування блокатора прогестеронових рецепторів міфепристону у практичній діяльності лікаря акушера-гінеколога. 2. Визначити оптимальні дозиміфепристону для лікування певної гінекологічної патології. Матеріали і методи дослідження. Об’єктом дослідження є препарат Міфепристон і його вплив на організм жінки як з превентивною, так і з лікувальною метою. Метод дослідження – аналіз вибраної наукової літератури 1992-2018 рр. Результати. Міфепристон має не тільки антигестагенні властивості, але й впливає на глюко-, мінералокортикоїдні й андрогенні рецептори. Одноразове застосування комбінації міфепристону у дозі 600 мг з низько дозованими простагландинами є ефективною для переривання вагітності у І і ІІ триместрах. У ІІІ триместрі одноразовий або дворазовий (з інтервалом 24 години) прийом міфепристону у дозі 200-400 мг сприяє початку родової діяльності у вагітної. Для реалізації контрацептивних властивостей міфепристон може використовуватись в одноразовій оптимальній дозі 10 мг. Зменшення розмірів міоматозних вузлів внаслідок застосування препарату у дозі 50 мг/день може сягати 50-74% через 3-6 місяців лікування. Комплексна терапія ендометріозу і раку молочних залоз також може включати міфепристон, однак, рекомендована терапевтична доза не визначена і коливається в межах 2.5-200 мг/добу. Аменорея – це найбільш часта побічна дія міфепристону, що наступає в майже 100% випадків незалежно від терапевтичної дози. Висновки. Міфепристон – це ефективний антигестагений препарат, що застосовується для екстреної контрацепції, штучного переривання вагітності у І і ІІ триместрах, стимуляції родової діяльності у ІІІ триместрі, лікуванні міоми матки, ендометріозу і раку молочних залоз у дозах від 5 до 600 мг залежно від показань. The objective. 1. To analyze both domestic and foreign articles published and study the posibbilities to use mifepristone as a blocker of progesterone receptors in a daily gynecological and obstetrical practice. 2. To elect optimal doses of mifepristone used to the treatment of different gynecological states. Materials and Methods. Literary sources for 1992-2018 concerning preventive and therapeutic use of mifepristone. Results. Mifepristone is a progesterone receptor antagonist that has also antagonistic properties to glycocorticoids, mineralocorticoids and androgen receptors. Single use of mifepristone in dose 600 mg combined with low doses of prostaglandins is an effective medical abortion remedy in I and II trimesters of pregnancy. In the III trimester it can be used once or twice with interval of 24 hours to stimulate contractions of uterus and start the process of childbirth. As an emergency contraceptive agent mifepristone can be used in a dose 10 mg. 3-6 months of 50 mg/day. It can reduce the size of leiomyoma by 50-74%. To treat endometriosis and breast neoplasies miferinone can also be used in combined schemes. However, doses are not defined and vary from 2.5 to 200 mg/day. Amenorrhea is the most common side effect of mifepristone use that appears in nearly 100% of cases independently of applied doses. Conclusions. Mifepristone is an effective anti- gestagene medication that can be used for acute contraception, artificial termination of pregnancy in I and II trimesters, stimulation of childbirth in III trimester, treatment of leiomyoma, endometriosis and breast neoplasy in doses that vary from 5 to 600 mg according to the objectives.
Application of antigestagen in the practice of obstetrician-gynecologist
Keywords: міфепристон; медикаментозне лікування; лейоміома матки; mifepristone; medical treatment; myoma