Маркетинговий аналіз українського ринку антигістамінних препаратів для лікування алергічного риніту - Хортецька, Тая Володимирівна; Смойловська, Галина Павлівна; Єренко, Олена Костянтинівна; Малюгіна, Олена Олександрівна (Івано-Франківськ: Вид-во ІФНМУ, 2025)
Робота присвячена маркетинговому аналізу антигістамінних препаратів, зареєстрованих в Україні для терапії алергічного риніту станом на квітень 2025 року. Алергічний риніт, як хронічне захворювання, спричинене алергенами, значно погіршує якість життя, підвищуючи ризик бронхіальної астми та оториноларингологічних ускладнень. Аналіз базується на вторинних джерелах: даних Державного реєстру лікарських засобів, аналітичних оглядах і статистиці. У дослідженні розглянуто антигістамінні препарати нового покоління (фексофенадин, дезлоратадин, рупатадин, біластин, левоцетиризин), які належать до групи R06A, відзначаються високою селективністю до H1-рецепторів і мінімальними побічними ефектами. Зареєстровано 87 торгових назв, з яких лише 25,3% (22 позиції) – вітчизняного виробництва, що вказує на значну імпортозалежність, особливо у підгрупах фексофенадину (відсутність вітчизняних аналогів), рупатадину та біластину. Дезлоратадин лідирує серед вітчизняних препаратів (14 ТН). Імпорт надходить з 11 країн, зокрема Туреччини, Індії та Франції. Результати підкреслюють необхідність розвитку вітчизняного виробництва для забезпечення лікарської безпеки та економічної незалежності.
Keywords: алергічний риніт; антигістамінні препарати; маркетинговий аналіз; фармацевтичний ринок України