Морфогенез изменений в легких при острых нарушениях мозгового кровообращения - Тертышный, С. И.; Тертишний, Сергій Ігорович; Tertyshny, S. I. (ЗДМУ, 2004)
На матеріалі секційних спостережень вивчені морфологічні зміни в легенях у померлих з гострими порушеннями мозкового кровообігу (ГПМК). Патоморфологічні зміни і стадійність поразки легенів залежали від характеру, локалізації та наявністі ускладнень в течії ГПМК. Показано, що в 61,12% спостережень реєструвався набряк легенів, який був більш виражений у померлих із стовбурними і півкульними крововиливами, а також при розвитку вторинного стовбурного синдрому. Максимальний набряк легенів реєструвався через 1-3 доби від початку захворювання. В 12.08% розвивалась морфологічна картина респіраторного дістрес-синдрому. The morphological changes of lungs are studied in deceased with acute cerebral blood circulation impairments (ACBCI) on the material of sectional supervisions. The pathomorphological changes and stage of lungs damage depended on character, localization and presence of complication during ACBCI. It is shown, that in 61,12% supervisions an edema of lungs was registered, which was more expressed in deceased with trunk and cerebral hemorrhage, and also at the development of the secondary trunk syndrome. Maximal by expressed edema was marked in 1-3 days after beginning of the disease. The morphological picture of respiratory distress syndrome developed in 12,08%.
Морфогенез змін у легенях при гострих порушеннях мозкового кровообігу
Lung chanches morphogenesis in acute cerebral blood circulation impairments
Keywords: острые нарушения мозгового кровообращения; морфогенез; отек легких; респираторный дистресс-синдром; acute cerebral blood circulation impairments; morphogenesis; pulmonery oedema; respiratory distress-syndrome