Стан органів чоловічої репродуктивної системи та корекція порушень в умовах великого промислового міста (Запоріжжя та Запорізька область) - Нікіфоров, Олег Анатолійович; Авраменко, Наталія Вікторівна; Ломейко, Олена Олександрівна; Бачурін, Георгій Вікторович; Никифоров, О. А.; Ломейко, Е. А.; Бачурин, Г. В.; Nikiforov, O. A.; Avramenko, N. V.; Lomeyko, H. A.; Bachurin, G. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Вивчення порушень репродуктивного здоров’я чоловіків є актуальним питанням, оскільки це – одна з провідних причин демографічної кризи та депопуляції української нації. У статті висвітлюються проблеми чоловічого безпліддя, зокрема питання щодо причин зниження репродуктивного потенціалу чоловіків під дією несприятливих умов промислового міста. З метою комплексного дослідження факторів чоловічого безпліддя в Запоріжжі та Запорізькій області встановлений взаємозв’язок між територією проживання та професійним статусом. Виконали аналіз показників еякуляту в чоловіків і встановили закономірності, що показують патогенетичні механізми виникнення та розвитку порушень гаметогенезу і функціональної неповноцінності статевих клітин обстежуваних, які проживають в екологічно несприятливих районах. Це свідчить про тенденцію до зростання чоловічого фактора безплідного шлюбу, котрий становить від 40% до 60%, а також про демографічні втрати в масштабах України. Вопросы изучения нарушений репродуктивного здоровья мужчин актуальны, поскольку являются одной из ведущих причин демографического кризиса и депопуляции украинской нации. В статье освещаются проблемы мужского бесплодия, в частности причины снижения репродуктивного потенциала мужчин под воздействием неблагоприятных условий промышленного города. С целью комплексного исследования факторов мужского бесплодия в Запорожье и в Запорожской области установлена взаимосвязь между территорией проживания и профессиональным статусом. Проведён анализ показателей эякулята у мужчин и установлены закономерности, отражающие патогенетические механизмы возникновения и развития нарушений гаметогенеза и функциональной неполноценности половых клеток обследуемых, проживающих в экологически неблагоприятных районах. Это свидетельствует о тенденции к росту мужского фактора бесплодного брака, который составляет от 40% до 60%, а также о демографических потерях в масштабах Украины. The study of male reproductive health is relevant, because it is one of the leading causes of the demographic crisis and depopulation of the Ukrainian nation. The article highlights the problems of male infertility, in particular, the question regarding the reasons of the decline in men reproductive potential under the inﬂuence of adverse conditions of the industrial city. Aim. The purpose is to study the factors of male infertility in Zaporozhye and Zaporozhye region, the relationship between the area of residence and occupational status. Methods and results. The analysis of ejaculate indicators in men, living in ecologically unfavorable areas and regularities that reﬂect the pathogenetic mechanisms of occurrence and development of violations of gametogenesis and the functional inferiority of the sex cells have been studied. Conclusion. This shows the increasing trend of male factor infertility, which is from 40% to 60%, and the demographic losses in Ukraine.
Состояние органов мужской репродуктивной системы и коррекция нарушений в условиях крупного промышленного города (Запорожье и Запорожская область)
The organs of male reproductive system and correction of disorders in a large industrial city (Zaporozhye and Zaporozhye region)
Keywords: чоловіче безпліддя; сперматогенез; промислове місто; спермограма; мужское бесплодие; промышленный город; спермограмма; Male Infertility; Spermatogenesis; Environmental Pollution; Semen