Проблеми радіаційної безпеки населення Запорізької області, яке зазнає опромінення від основних джерел за оглядом літератури - Севальнєв, Анатолій Іванович; Куцак, Алла Валеріївна; Sevalnev, A. I.; Kutsak, A. V. (Київ : “ДІА”, 2019)
Проведено аналіз наукової літератури з метою узагальнення даних багаторічних досліджень з радіоекології середовища життєдіяльності населення Запорізької області. Наведено результати досліджень щодо основних джерел радіоактивного забруднення території, рівні і структуру доз опромінення населення за рахунок природної радіації, харчового раціону, медичних процедур, оцінено дозове навантаження населення. Розглянуто основні існуючі в Запорізькій області радіаційні джерела, приведено їх характеристики, дана оцінка ступеня їх впливу на навколишнє середовище і людину. The analysis of scientific literature is carried out in order to generalize the data of many years of research on radioecology of the environment of the population of the Zaporizhzhia region. The results of researches on the main sources of radioactive contamination of the territory, levels and structure of radiation doses of the population due to the natural radiation, diet, medical procedures, and the dose burden of the population are estimated. The main sources of radiation sources existing in the Zaporizhzhia region are considered, their characteristics are given, the rate of their influence on the environment and human is given. For this purpose a wide range of official literary sources and own researches were used.
Problems of radio safety of the population of the Zaporizhzhia region which relates to exposure to basic sources by review of the literature
Keywords: радіаційний захист населення; основні джерела випромінюваня; дози опромінення населення; radiation protection of the population; main sources of radiation; radiation dose of the population