Художнє втілення концепції смерті автора у романі М. Каннінгема «Години» - Шевкун, Анастасія Володимирівна; Shevkun, A. V. (ТНУ ім. В. І. Вернадського, 2020)
У статті висвітлюється специфіка художньої реалізації постмодерністських концепцій смерті автора (Р. Барт) та смерті суб’єкта (М. Фуко) у романі сучасного американського письменника Майкла Каннінгема «Години». У статті розглянуто популярні для кінця 60-х років ХХ ст. погляди на стосунки між автором, його твором і читачем; роль і функції автора. Зокрема, увагу зосереджено на еволюції концепції Ролана Барта в його доробку різних років: від есе “The Death of the Author” (франц. “La mort de l’auteur”) 1967 року до критичної автобіографії “Roland Barthes by Roland Barthes” 1977 року. Простежено тенденції до так званого воскресіння автора в літературі 1980-х років. Авторкою статті здійснено аналіз реалізації теорій французького філософа Р. Барта у найвідомішому постмодерністському романі 1999 року Майкла Каннінгема «Години», який здобув Пулітцерівську премію за найкращий роман того ж року. Пропонується детальний розгляд трьох частин книги, її головних жіночих персонажів і прийомів, якими послуговується письменник для втілення образу Вірджинії Вулф – Автора. Сюжет охоплює тему її смерті та «воскресіння» на сторінках твору, реінтерпретацію роману письменниці «Місіс Делловей» в образі героїні Кларисси Вон. Авторка також коротко окреслює проблему «ідеального читача», втіленого в персонажі Лори Браун, як невіддільного учасника стосунків «автор – твір – читач», дослідженням яких присвятив свою діяльність Ролан Барт. У результаті доведено, що Майкл Каннінгем обіграє та розвиває концепцію «смерті автора» та його «воскресіння» у вигляді так званих біографем, а події частини «Місіс Делловей» є постмодерністським переосмисленням однойменного роману Вірджинії Вулф. The article highlights the specifics of the artistic realization of postmodern concepts “the death of the author” (R. Barthes) and “the death of the subject” (M. Foucault) in the novel “The Hours” by a modern American writer Michael Cunningham. The article considers popular for the late 1960s views on relations between the author, his work and the reader; the role and functions of the author. In particular, the author of this article focuses on the evolution of Roland Barthes’ concept in his works of various years, from the essay “The Death of the Author (French “La Mort de l’auteur”)” in 1967 to his critical autobiography “Roland Barthes by Roland Barthes” in 1977. Trends in literary traditions have been traced to “the revival of the author” in the 1980s. The author of the article analyzes Michael Cunningham’s implementation of R. Barthes’ theories in his most famous postmodern novel “The Hours” (1999), which won the Pulitzer Prize for Best Novel of the Year. It offers a detailed review of three parts of the book, its main female characters and the techniques used by the novelist to embody the image of Virginia Woolf – the Author. The plot covers the topic of her death and “revival” on the pages of the book, the reinterpretation of the novel “Mrs. Dalloway”. The author also briefly outlines the related problem of “the perfect reader”, embodied in the character of Laura Brown, as an essential participant in the “author – novel – reader” relationship. As a result, it is proved that Michael Cunningham develops the concept of “the death of the author” and his “resurrection” in the form of so-called biographemes. The events in the part “Mrs. Dalloway” of his novel “The Hours” is a postmodern reinterpretation of the eponymous novel by Virginia Woolf.
Artistic realization of the concept “the death of the author” in the novel “The hours” by M. Cunningham
Keywords: смерть автора; смерть суб’єкта; образ читача; модернізм; постмодернізм; death of the author; death of the subject; image of the reader; modernism; postmodernism