Метапластические изменения слизистой оболочки пищевода и желудка при глютеновой энтеропатии и хроническом неспецифическом дуодените - Килесса, А. В.; Филоненко, Т. Г.; Кілесса, О. В.; Філоненко, Т. Г.; Kilessa, A. V.; Filonenko, T. G. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Представлены морфологические сопоставления встречаемости метаплазии слизистой оболочки желудка и специализированной метаплазии пищевода у больных глютеновой энтеропатией и хроническим неспецифическим дуоденитом. Установлено, что метапластические изменения слизистой оболочки желудка встречаются чаще у больных глютеновой энтеропатией. Наведено морфологічні зіставлення частоти виялення метаплазії слизової оболонки шлунка і спеціалізованної метаплазії стравоходу у хворих на глютенову ентеропатію і хронічний неспецифічний дуоденіт. Встановлено, що метапластичні зміни слизової оболонки шлунка визначають частіше у хворих на глютенову ентеропатію. This research presents morphological comparisons of occurrence of stomach mucosa metaplasia and specialized metaplasia of esophagus in patients with gluten enteropathy and chronic nonspecifi c duodenitis. It is established that metaplastic changes of stomach mucosa are more spread in patients with gluten enteropathy.
Метапластичні зміни слизової оболонки стравоходу і шлунка при глютеновій ентеропатії і хронічному неспецифічному дуоденіті
Metaplastic changes of the mucous membrane of the esophagus and stomach in gluten enteropathy and chronic nonspecifi c duodenitis
Keywords: метаплазия; глютеновая энтеропатия; хронический неспецифический дуоденит; метаплазія; глютенова ентеропатія; хронічний неспецифічний дуоденіт; metaplasia; gluten enteropathy; chronic nonspecifi c duodenitis