Вивчення антиоксидантних властивостей фітопрепаратів, які містять пектини - Білай, Іван Михайлович; Остапенко, А. О.; Демченко, Валерій Олегович; Білай, Андрій Іванович; Красько, Микола Петрович (My University, 2018)
Досвід практичного застосування протиатеросклеротичних засобів показує, що в більшості своїй вони не відповідають сучасним вимогам за критеріями ефективності та безпеки. В даний час ще немає єдиної загальновизнаної теорії атерогенезу. В останні роки активно розробляється перекисна теорія атеросклерозу, заснована на тому, що важливим атерогенним фактором є дефіцит антиоксидантної системи (АОС), що веде до посилення аутоокислення ліпідів і біополімерів з утворенням токсичних продуктів. Враховуючи ці обставини, проведено дослідження з вивчення антиоксидантних властивостей фітопрепаратів, які містять пектини. Опыт практического применения противоатеросклеротических средств показывает, что в большинстве своем они не отвечают современным требованиям по критериям эффективности и безопасности. В настоящее время еще нет единой общепризнанной теории атерогенеза. В последние годы активно разрабатывается перекисная теория атеросклероза, основанная на том, что важным атерогенным фактором является дефицит антиоксидантной системы (АОС), что ведет к усилению аутоокислення липидов и биополимеров с образованием токсичных продуктов. Учитывая эти обстоятельства, проведено исследование по изучению антиоксидантних свойств фитопрепаратов, содержащих пектины. Practical using of antiatherosclerotic drugs shows that in most cases they do not present modern requirements for the criteria of efficiency and safety. Currently are no single universally accepted theory of atherogenesis. In recent years, active development of atherosclerosis peroxide theory based on the fact that an important factor is the lack of atherogenic antioxidant system (AAS), which leads to increased auto-oxidation of lipids and biopolymers to form toxic products. Given these circumstances, a study was conducted to study the antioxidant properties of phytomedicines containing pectins.
Keywords: антиоксиданти; гіперліпідемія; перекисне окислення ліпідів; пектини; антиоксиданты; гиперлипидемия; перекисное окисление липидов; пектины; antioxidants; hyperlipidemia; lipid peroxidation; pectins