Етапи розвитку сечового міхура щурів в ранньому постнатальному періоді - Хитрик, Аліна Йосипівна; Євтушенко, Валентина Михайлівна; Бушман, Вікторія Сергіївна; Нечепоренко, Альона Геннадіївна; Аксамитьєва, Марія Володимирівна; Хитрик, А. И.; Евтушенко, В. М.; Бушман, В. С.; Нечепоренко, А. Г.; Аксамитьева, М. В.; Khitrik, A. Y.; Yevtushenko, V. M.; et al. (Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова, 2019)
Актуальною проблемою практичної медицини є лікування захворювань нижнього відділу сечовидільної системи і близько 20% цієї патології припадає на частку сечового міхура. Метою дослідження було вивчити морфологічні особливості сечового міхура щурів у період раннього постнатального онтогенезу. Проводили гістологічне дослідження сечових міхурів 64 щурів. Кількісний аналіз результатів морфометричного дослідження проводили методами варіаційної статистики з використанням програм Excel і STATISTICA. Визначали середню товщину власної пластинки, м'язової оболонки, середню кількість судин мікроциркуляторного русла в одиниці площі, їх діаметр, кількість лімфоцитарних клітин. Нами виявлено, що протягом раннього етапу постнатального онтогенезу (до 90 діб життя щурів) спостерігаються такі зміни структури сечового мiхура: відбувається збільшення товщини слизової та м'язової оболонки стiнки сечового мiхура; збільшення в слизовій сечового міхура клітин імуноморфологічного комплексу (лімфоцитів, макрофагів, а також лімфоцитарних клітинних скупчень), зміни в кількісному відношенні і в різноманітності клітинного складу; спостерігається збільшення кількості судин мікроциркуляторного русла. Дані зміни відбувалися прогредієнтно, з максимальною виразністю в період 30 діб життя і подальшою стабілізацією показників. Такі показники можуть бути пов'язані зі зміною типу харчування щурят, оскільки з 14 по 21 добу у них відбувається перехід з молочного на природне харчування. Надалі планується провести дослідження впливу антигенної стимуляції на структуру стінки сечового міхура. Актуальной проблемой практической медицины является лечение заболеваний нижнего отдела мочевыдели- тельной системы и около 20% этой патологии приходится на долю мочевого пузыря. Целью исследования было изучить морфологические особенности мочевого пузыря крыс в период раннего постнатального онтогенеза. Проводили гистоло- гическое исследование мочевых пузырей 64 крыс. Количественный анализ результатов морфометрического исследования проводили методами вариационной статистики с использованием программ Excel и STATISTICA. Определяли среднюю толщину собственной пластинки, мышечной оболочки, среднее количество сосудов микроциркуляторного русла в единице площади, их диаметр, количество лимфоцитарных клеток. Нами выявлено что в течение раннего этапа постнатального онтогенеза (до 90 суток жизни крыс) наблюдаются такие изменения структуры мочевого пузыря: происходит увеличение толщины слизистой и мышечной оболочки стенки мочевого пузыря; увеличение в слизистой мочевого пузыря клеток иммуноморфологического комплекса (лимфоцитов, макрофагов, а также лимфоцитарных клеточных скоплений), измене- ния в количественном отношении и в разнообразии клеточного состава; наблюдается увеличение количества сосудов микроциркуляторного русла. Данные изменения происходили прогредиентно, с максимальной выраженностью в период 30 суток жизни и последующей стабилизацией показателей. Такие показатели могут быть связаны с изменением типа питания крысят, поскольку с 14 по 21 сутки у них происходит переход с молочного на естественное питание. В дальней- шем планируется провести исследование влияния антигенной стимуляции на структуру стенки мочевого пузыря. Ключевые слова: постнатальный онтогенез, мочевой пузырь, лимфоциты, микроциркуляторное русло. The actual problem of practical medicine is the treatment of diseases of the lower department of the urinary system and about 20% of this pathology accounts for the proportion of the bladder. A histological survey of the bladders of 64 rats was conducted. Quantitative analysis of the results of the morphometric study was carried out using methods of variation statistics using Excel and STATISTICA programs. The aim of the study was to determine the average thickness of their own plate, muscle membrane, the average number of blood vessels in the microcirculation bed per unit area, their diameter, the number of lymphocytic cells. It was found that during the early stage of postnatal ontogenesis (up to 90 days of life of rats), the following changes in the structure of the bladder are observed: an increase in the thickness of the tear and muscle of the wall of the bladder occurs; an increase in the mucous membrane of bladder cells of the immunomorphological complex (lymphocytes, macrophages, and lymphocytic cell clusters), changes in the quantitative aspect and in the diversity of the cellular composition; there is an increase in the number of blood vessels in the microcirculation bed. These changes occurred progressively, with maximum expressiveness in the period of 30 days of life and subsequent stabilization of indicators. Such indications may be associated with a change in the type of nutrition of the rat, since 14 to 21 days they have a transition from dairy to natural nutrition. In the future, it is planned to conduct an investigation of the effect of antigenic stimulation on the structure of the wall of the bladder.
Этапы развития мочевого пузыря крыс в раннем постнатальном периоде
Stages of development of bladder of rats in the early postnatal period
Keywords: постнатальний онтогенез; сечовий міхур; лімфоцити; мікроциркуляторне русло; постнатальный онтогенез; мочевой пузырь; лимфоциты; микроциркуляторное русло; postnatal ontogenesis; bladder; lymphocytes; microcirculatory channel