Вплив кон’югату наночастинок міді з цефтріаксоном на показники гемодинаміки кролів у гострому експерименті - Сімонов, П. В.; Симонов, П. В.; Simonov, P. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Актуальним сьогодні є комплекс доклінічних досліджень кон’югату наночастинок міді з цефтріаксоном як лікарського засобу з широким спектром протимікробної активності для лікування інфекцій, що викликані, зокрема антибіотикорезистентними штаммами мікроорганізмів. З метою встановлення впливу цієї субстанції на функцію серцево-судинної системи тварин при внутрішньовенному введенні в умовах гострого експерименту виконали дослід на 8 кролях породи шиншила із реєстрацією показників системної та кардіогемодинаміки на приладі Hp Viridia Component Monitoring System компанії «Hewlett Packard». Встановили, що кон’югат наночастинок міді з цефтріаксоном при внутрішньовенному введенні кролям у дозах 10–200 мг/кг не мав негативного впливу на частоту серцевих скорочень, максимальний тиск у лівому шлуночку, систолічний артеріальний тиск, діастолічний артеріальний тиск, пульсовий тиск та середній динамічний тиск. Результати свідчать, що кон’югат наночастинок міді з цефтріаксоном можна вважати біобезпечною субстанцією за впливом на показники системної та кардіогемодинаміки при внутрішньовенному введенні кролям в умовах гострого експерименту. Актуальным на сегодняшний день является проведение комплекса доклинических исследований конъюгата наночастиц меди с цефтриаксоном как лекарственного средства с широким спектром противомикробной активности для лечения инфекций, вызванных, в частности антибиотикорезистентными штаммами микроорганизмов. С целью установления влияния данной субстанции на функцию сердечно-сосудистой системы животных при внутривенном введении в условиях острого эксперимента провели опыт на 8 кролях породы шиншилла с регистрацией показателей системной и кардиогемодинамики на приборе Hp Viridia Component Monitoring System компании «Hewlett Packard». Установили, что конъюгат наночастиц меди с цефтриаксоном при внутривенном введении кролям в дозах 10–200 мг/кг не оказывал негативного воздействия на частоту сердечных сокращений, максимальное давление в левом желудочке, систолическое артериальное давление, диастолическое артериальное давление, пульсовое давление и среднее динамическое давление. Полученные результаты свидетельствуют о том, что конъюгат наночастиц меди с цефтриаксоном можно считать биобезопасной субстанцией касательно влияния на показатели системной и кардиогемодинамики при внутривенном введении кролям в условиях острого эксперимента. An implementation of series of preclinical studies of the copper nanoparticle-ceftriaxone conjugate as a new medication with a broad spectrum of antimicrobial action for treatment of infections, particularly caused by resistant strains, is of great importance nowadays. The aim of current research was to determinate effect of studied substance on cardiovascular function in animals when administered intravenously in an acute experiment. Methods and results. The study was carried out on 8 Chinchilla rabbits with monitoring of systemic and cardiac hemodynamic indices with ‘Hewlett Packard’ Hp Viridia Component Monitoring System. It was shown that the copper nanoparticle-ceftriaxone conjugate at doses of 10–200 mg/kg did not have a negative impact on the heart rate, maximum left ventricular pressure, systolic, diastolic blood pressure, the pulse pressure, and the mean arterial pressure. Conclusion. These fi ndings attest to the fact that the copper nanoparticle-ceftriaxone conjugate may be considered a biosafe substance in the terms of an infl uence on systemic and cardiac hemodynamic indices when administered intravenously to rabbits in an acute experiment.
Влияние конъюгата наночастиц меди с цефтриаксоном на показатели гемодинамики кролей в остром эксперименте
Infl uence of the copper nanoparticle-ceftriaxone conjugate on hemodynamic indices in rabbits in an acute experiment
Keywords: наночастинки металів; мідь; цефтріаксон; гемодинаміка; безпека; наночастицы металлов; медь; цефтриаксон; гемодинамика; безопасность; Metal Nanoparticles; Copper; Ceftriaxone; Hemodynamics; Safety