Психотерапевтична корекція депресивних станів у хворих на шизофренію - Сінча, Катерина Анатоліївна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Для відновлення якості життя хворих на шизофренію, у т.ч. з депресивними проявами, необхідний підбір різних лікувальних, тренінгових, психокорекцій них, психосоціальних та психоосвітніх стратегій і тактик, що було метою нашого дослідження. Методи дослідження: клініко-психопатологічний, психометричний, клініко-статистичний. Встановлено, що основними є такі методи психотерапії, як когнітивно-біхевіоральна (КБТ) і раціональна (РП) психотерапія, аутогенне тренування (АТ). До нозоспецифічної складової ендогенного компоненту (ендогенний факторіум) відносили клінічні особливості хвороби, що призводять до розвитку семіотики депресивного та парадепресивного факторіумів у хворих на шизофренію. Застосовували переважно такі психотерапевтичні методи, як активуюча психотерапія (АП), психотонічне тренування (ПТТ), КБТ, а також психоосвіта (ПО). Постпсихотичну складову ендогенного компоненту (ендогенний факторіум) сформовану за рахунок семіотики переважно парадепресивного та, частково, депресивного факторіумів. Дієвими є РП, симультанно-мнестична психотерапія (СМП), сімейна терапія (СП), КБТ, ПО.
Keywords: тези доповідей