Особливості коморбідної психопатологічної симптоматики в осіб із залежністю, які перебувають на програмі замісної підтримувальної терапії - Городокін, Антон Дмитрович; Gorodokin, A. D. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Мета роботи на підставі аналізу клініко-анамнестичних, клініко-психопатологічних та клініко-психологічних особливостей осіб із залежністю, які перебувають на програмі замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), визначити психопатогенетичні та структурно-динамічні особливості коморбідної психопатологічної симптоматики (КПС) та розробити принципи та схему їх психотерапії (ПТ). Наукова новизна одержаних результатів полягає у тому, що вперше встановлено психопатогенетичні характеристики КПС в осіб, які перебувають на програмі ЗПТ, досліджено та проаналізовано психопатогенетичну роль 21 фактору у складі 5 груп, що дозволило сформувати концепцію поліфакторіального генезу КПС; вперше виявлено структурно-динамічні характеристики КПС в осіб, які перебувають на програмі ЗПТ, досліджено спектр прояву різних груп КПС в залежності від рівня їх інтенсивності, виявлено 14 констеляцій симптомів у структурі 7 симптомокомплексів (СмК) КПС, що дозволило сформувати ієрархічну систематику КПС; вперше визначено вплив КПС на психосоціальне функціонування, досліджено особливості психосоціальних наслідків стану залежності та проявів КПС в осіб, які перебувають на програмі ЗПТ, що дозволило встановити дискордантність між інтенсивністю психопатологічних проявів та порушенням психосоціального функціонування; вперше у психотерапевтичному ракурсі опрацьовано психопатогенетичні, клініко-психопатологічні та психосоціальні особливості КПС в осіб, які перебувають на програмі ЗПТ, що дозволило розробити 5 принципів та двох компоненту схему їх ПТ. Практична значущість одержаних результатів полягає у тому, що сформовано концепцію поліфакторіального генезу КПС в осіб, які перебувають на програмі ЗПТ, що дозволяє визначити роль клініко-анамнестичних факторів у психопатогенезі КПС; на основі структурно-динамічних характеристик КПС в осіб, які перебувають на програмі ЗПТ, описано 14 констеляцій симптомів у структурі 7 СмК та розроблено ієрархічну систематику КПС, що дозволяє інтегрувати їх у загальну систему психічних розладів та розробити стандартизовані підходи до їх терапії; встановлено характер взаємного впливу КПС та порушень психосоціального функціонування в осіб, які перебувають на програмі ЗПТ, що дозволяє оптимізувати цільові ефекти терапії КПС з урахуванням дискордантного характеру змін інтенсивності даних груп феноменів; розроблено принципи та схему ПТ КПС в осіб, які перебувають на програмі ЗПТ, що дозволяє знизити рівень інтенсивності груп КПС псевдоневротичного (соматизація, обсесивно-компульсивні прояви, фобічність) та патоафективного (тривога, депресія) спектрів та знизити рівень стресу за показниками соціальної значущості хвороби (обмеження відчуття сили і енергії, обмеження задоволень, зниження фізичної привабливості, формування відчуття збитковості, обмеження спілкування) в осіб, які перебувають на програмі ЗПТ. Проведено проспективне дослідження на контингенті 100 осіб з діагнозом «Психічні і поведінкові розлади, викликані вживанням опіоїдів, синдром залежності» які перебувають на програмі ЗПТ, (МКХ-10: F11.22) на базі КУ «Обласний клінічний наркологічний диспансер» м. Запоріжжя. Контингент дослідження за гендерною структурою складався з 20 жінок та 80 чоловіків. Середній вік дорівнював 41,2±5,6 років, середній стаж систематичного вживання опіоїдів до включення у програму ЗПТ – 12,8±5,8 років, середній загальний стаж вживання опіоїдів – 16,1±7,4 років, середній строк перебування у програмі ЗПТ на момент початку дослідження – 3,3±2,0 років. Purpose of work based on analysis of clinical-anamnestic, clinicalpsychopathological and clinical-psychological features of persons with addiction who are on the program of substitution maintenance therapy (SMT), to determine psychopathogenetic and structural-dynamic features of comorbid psychopathological symptoms (CPS) and their psychotherapy. The scientific novelty of the obtained results is that for the first time the psychopathogenetic characteristics of CPS were established in persons who are on the SMT program, the psychopathogenetic role of 21 factors in 5 groups was investigated and analyzed, which allowed to formulate the concept of cofactor genesis of CPS; for the first time the structural and dynamic characteristics of the CPS in persons under the SMT program was revealed, the spectrum of manifestation of different CPS groups depending on their intensity level investigated, 14 constellations of symptoms in the structure of the 7 complexes of symptoms (CS) of CPS were revealed, which allowed to form a hierarchical systematic system of the CPS; which allowed to establish a discordance between the intensity of psychopathological manifestations and disturbance of psychosocial functioning; for the first time in psychotherapeutic perspective psycho-pathogenetic, clinical and psychopathological and psychosocial features of CPS were worked out in persons under the SMT program, which allowed to develop 5 principles and two components of their psychotherapy (PT) scheme. The practical significance of the obtained results is that the concept of cofactor genesis of CPS in persons who are on the SMT program was formed, which allows to determine the role of clinical-anamnestic factors in the psychopathogenesis of CPS; 14 constellations of symptoms in structure 7 of CS were described on the basis of the structural-dynamic characteristics of the CPS in persons under the SMT program and hierarchical systematics of the CPS were developed, which allowing them to integrate into the general system of mental disorders and to develop standardized approaches to their therapy; the nature of the mutual influence of CPS and disorders of psychosocial functioning in persons who are on the SMT program was established, which allows to optimize the targeted effects of CPS therapy taking into account the discordant nature of changes in the intensity of these groups of phenomena; the principles and scheme of CPS PT in persons under the SMT program were developed, which allows to reduce the level of intensity of pseudoneurotic (somatization, obsessive-compulsive manifestations, phobia) and pathoaffective (anxiety, depression) groups of CPS and to reduce the level of stress related with disease social factors (limitation of feelings of strength and energy, limitation of pleasures, reduced feelings of physical wellness, unprofitability, restricted communication) in persons who are on the SMT program. A prospective study was conducted on a contingent of 100 persons with «Mental and behavioral disorders due to use of opioids, Dependence syndrome» who were under the SMT program (ICD-10: F11.22) on the basis of «Zaporizhzhia Regional clinical narcological dispensary». The gender structure of the study contingent was: 20 women and 80 men. The average age was 41,2±5,6 years, the length of systematic use of opioids prior to enrollment in SMT program – 12,8±5,8 years, the average total length of opioid use – 16,1±7,4 years, the average life expectancy stay in the SMT program at the moment of the beginning of the study – 3,3±2,0 years.
Features of comorbid psychopathological symptomatic in persons with addiction who undergo a maintenance substitution therapy program
Keywords: коморбідна психопатологічна симптоматика; опіоїдна залежність; замісна підтримувальна терапія; психоорганічні симптоми; псевдоневротичні симптоми; патоафективні симптоми; психотерапія; comorbid psychopathological symptoms; opioid dependence; substitution maintenance therapy; psychoorganic symptoms; pseudoneurotic symptoms; pathoaffective symptoms; psychotherapy