Деформаційні властивості лівих камер серця у гіпертензивних жінок в стані постменопаузи з різними типами ремоделювання лівого шлуночка - Соколова, Марина Володимирівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Гіпертонічна хвороба (ГХ) має велику значимість у зв`язку з високою поширеністю і серйозним прогностичним значенням ураження органів-мішеней. Спекл-трекінг ехокардіографія є перспективним та чутливим методом детекції патологічного ремоделювання міокарда. Деформаційні властивості міокарда лівого передсердя (ЛП) та лівого шлуночка (ЛШ) у жінок в постменопаузі з ГХ на сьогоднішній день вивчені недостатньо. Мета дослідження – визначити особливості деформації лівих камер серця у гіпертензивних жінок в стані постменопаузи з різними типами ремоделювання лівого шлуночка. Матеріал і методи. У дослідження було залучено 126 жінок в стані постменопаузи, середнім віком 57 (55; 60) років: 100 хворих на ГХ та 26 здорових осіб (група порівняння). Всім жінкам було проведено загальноклінічне обстеження, трансторакальну та спекл-трекінг ехокардіографію за допомогою ультразвукового діагностичного приладу «Vivid E9 XDClear». Масу міокарда ЛШ розраховували за формулою Американського Товариства Ехокардіографії з наступною індексацією до площі поверхні тіла пацієнтки, індекс маси міокарда ЛШ (ІММЛШ) більший ніж 95 г/м2 вважали критерієм гіпертрофії міокарда. Відносну товщину стінок (ВТС) ЛШ визначали як відношення двох товщин задньої стінки до кінцево-діастолічного розміру. При значенні показника більше 0,42 встановлювали наявність концентричної геометрії. Враховуючи ІММЛШ та ВТС, визначали тип ремоделювання ЛШ, в залежності від якого всі пацієнтки з ГХ були розподілені на 4 групи: 21 хвора з нормальною геометрією (НГ) ЛШ, 41 пацієнтка з концентричним ремоделюванням (КР) ЛШ, 30 жінок з концентричною (КГ) та 8 - з ексцентричною гіпертрофією міокарда (ЕГ) ЛШ. Використовуючи пакет програмного забезпечення 2D Strain та робочу станцію Echopac 113, визначали глобальний поздовжній стрейн (ГПС) та пошарову деформацію ЛШ, поздовжній стрейн (ПС) лівого передсердя у 2х- та 4х-камерній позиціях, в скорочувальну та резервуарну фази роботи ЛП, а також ГПС ЛП. Аналіз ПС ЛП проводили з використанням Р- та R- варіантів ЕКГ-синхронізації. Для статистичної обробки результатів використовували пакет програм Statistica 13.0, статистично значущими вважали відмінності при p<0,05.
Keywords: тези доповідей