Порушення тубуло- інтерстицію нирок у хворих на хронічну серцеву недостатність ішемічного ґенезу та їх медикаментозна корекція - Лисенко, Владислав Андрійович; Lysenko, V. A. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
До дослідження залучено 130 хворих на ХСН, ІІ-ІV ФК класу за NYHA, з яких 88 – із синусовим ритмом та 42 з фібриляцією передсердь. Хворі з синусовим ритмом представлені двома групами: 58 мали знижену ФВ лівого шлуночка, 30 – збережену. Групу порівняння склали 90 хворих на ІХС без ознак ХСН. Хворі були зіставні за віком, статтю, індексом маси та площею поверхні тіла Відповідно до мети та задач вивчено особливості клінічного перебігу, структурно-функціональної перебудови серця за даними ехокардіографії; біологічні маркери ураження тубуло-інтерстицію (КІМ-1, NAG, NGAL), порівняно програми лікування та оцінено їх ефективність щодо зменшення ризику настання кумулятивної кінцевої точки у хворих на ХСН ішемічного генезу з ураженням тубуло-інтерстицію. Тривалість дослідження становила 3 роки. Статистична обробка здійснена за допомогою пакету програм «STATISTICA 13.0» («Statsoft», США), номер ліцензії JPZ8041382130ARCN10-J. The study enrolled 130 patients with chronic heart failure (CHF) of ischemic origin, stage II AB, NYHA FC II-IV, 88 of them - with sinus rhythm and 42 - with atrial fibrillation. The patients with sinus rhythm were represented by two groups 58 – with reduced LV EF (HFrEF) and 30 - with preserved LV EF (HFpEF). The groups of patients were matched in age, sex, height, weight, body surface area. For the purpose of this work, the peculiarities of the clinical course, structural and functional remodeling of the heart, assessed by echocardiography, and biological markers of tubulointerstitial injury (KIM-1, NAG, NGAL) were studied; treatment programs were compared with evaluation of their efficacy in reducing the risk of cumulative endpoint in patients with CHF of ischemic origin and tubulointerstitial injury. The study duration was 3 years. Statistical processing was performed using the software package "STATISTICA 13.0" ("Statsoft", USA), license number JPZ8041382130ARCN10J.
Renal tubulointerstitial injury in patients with chronic heart failure of ischemic origin and their pharmacological management
Keywords: хронічна серцева недостатність; кардіальне ремоделювання; систолічна функція лівого шлуночка; ураження тубулоінтерстицію; chronic heart failure; cardiac remodeling; left ventricular systolic function; tubulointerstitial injury