Лапароскопическая холецистэктомия у детей - Запорожченко, А. Г.; Соловьев, А. Е.; Гладкий, А. П.; Спахи, О. В.; Zaporozhchenko, A. G.; Solovjov, A. Ye.; Gladkyy, A. P.; Spakhi, O. V.; Запорожченко, Андрій Григорович; Соловйов, А. Е.; Гладкий, А. П.; Спахі, Олег Володимирович (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Представлены результаты сравнительного анализа лапароскопического и открытого методов хирургического лечения калькулезного холецистита у 67 детей в возрасте от 2 до 17 лет. Показано, что использование лапароскопической техники для лечения желчнока-менной болезни у детей, кроме отличного косметического эффекта, позволяет сократить длительность оперативного вмешательства, значительно облегчить течение раннего послеоперационного периода, обеспечивает существенный экономический эффект за счет сокращения объемов медикаментозного лечения и сроков ранней послеоперационной реабилитации больных в условиях стационара. Лапароскопическая холецистэктомия может быть признана операцией выбора при хирургическом лечении детей с хроническим калькулезным холециститом. Наведено результати порівняльного аналізу лапароскопічного і відкритого методів хірургічного лікування калькульозного холецис-титу у 67 дітей віком від 2 до 17 років. Показано, що використання лапароскопічної техніки для лікування жовчнокам’яної хвороби у дітей, крім відмінного косметичного ефекту, дає можливість скоротити тривалість оперативного втручання, значно полегшити перебіг раннього післяопераційного періоду, забезпечує істотний економічний ефект за рахунок зменшення обсягу медикаментозного лікування і термінів ранньої післяопераційної реабілітації хворих в умовах стаціонару. Лапароскопічна холецистектомія може бути визнана операцією вибору при хірургічному лікуванні дітей iз хронічним калькульозним холециститом. This paper presents the results of a comparative analysis of laparoscopic and open surgical treatment of calculous cholecystitis in 67 children aged 2 to 17 years. It was shown that use of laparoscopic techniques for the treatment of gallstone disease in children, along with an excellent cosmetic effect, reduces operative time, make much easier early postoperative period, provides significant economic benefits by reducing the amount of medication and timing of early postoperative rehabilitation of patients in hospital. Laparoscopic cholecystectomy can be considered as the method of choice in the surgical treatment of children with chronic calculous cholecystitis.
Лапароскопічна холецистектомія у дітей
Laparoscopic cholecystectomy in children
Keywords: лапароскопическая холецистэктомия; дети; калькулезный холецистит; лапароскопічна холецистектомія; діти; калькульозний холецистит; laparoscopic cholecystectomy; children; calculous cholecystitis