Bплив внутрішньоплідного введення стафілококового анатоксину на показники маси внутрішніх органів щурів у постнатальному періоді - Волошин, Микола Анатолійович; Абросімов, Юрій Юрійович; Захарцова, Людмила Борисівна; Волошин, Н. А.; Абросимов, Ю. Ю.; Захарцова, Л. Б.; Voloshyn, M. A.; Abrosimov, Yu. Yu.; Zakhartsova, L. B. (Українська медична стоматологічна академія, 2014)
Дисплазія сполучної тканини, в тому числі недиференційована, нині є однією з недостатньо вивчених проблем у медицині. В роботі вивчено вплив внутрішньоплідного введення стафілококового анатоксину на показники маси внутрішніх органів щурів (серце, печінка) у постнатальному періоді. Виявлено, що після пренатальної дії антигену у щурів розвиваються ознаки вісцеромегалії, що виражено до 30-ї доби постнатального життя і є проявом синдрому недиференційованої дисплазії сполучної тканини. Дисплазия соединительной ткани, в том числе недифференцированная, сейчас является одной из недостаточно изученных проблем в медицине. В работе изучено влияние внутриплодного введения стафилококкового анатоксина на показатели массы внутренних органов крыс (сердце, печень) в постнатальном периоде. Выявлено, что после пренатального действия антигена у крыс развиваются признаки висцеромегалии, что выражено до 30-х суток постнатальной жизни и является проявлением синдрома недифференцированной дисплазии соединительной ткани. Undifferentiated сonnective tissue dysplasia now is one of the insufficiently studied problems in medicine. Previous researches showed that intrafetal antigen injection can be used for modeling this condition, which leads to changes in morphogenesis rates and terms of fetal organs and tissues and it is manifested in visceromegaly – one of the vivid phenotypic manifestations of undifferentiated connective tissue dysplasia syndrome. Thus, it was found that after prenatal antigen influence of staphylococcal anatoxin signs of visceromegaly develop in rats, which is the manifestation of undifferentiated connective tissue dysplasia syndrome.
Влияние внутриплодного введения стафилококкового анатоксина на показатели массы внутренних органов крыс в постнатальном периоде
Influence of intrafetal injection of staphylococcal anatoxin on mass indices of internal organs of rats in postnatal period
Keywords: стафілококовий анатоксин; пренатальний вплив; серце; печінка; вісцеромегалія; стафилококковый анатоксин; пренатальное влияние; печень; висцеромегалия; staphylococcal anatoxin; prenatal influence; heart; liver; kidney; visceromegaly