Особливості імунного статусу й агрегаційних властивостей тромбоцитів у хворих на негоспітальну пневмонію із супутньою ІХС - Сиволап, Віталій Вікторович; Курілець, Лілія Олегівна; Клевцова, М. Г.; Syvolap, V. V.; Kurilets, L. O.; Klevcova, M. G. (Запорізький державний медичний університет, 2010)
Наведено дані обстеження 100 хворих на негоспітальну пневмонію 3 групи. У хворих на негоспітальну пневмонію із супутньою ІХС (n=50) і без неї (n=50), у порівнянні з практично здоровими особами (n=30), спостерігається пригнічення Т-клітинного й гуморального імунітету, зменшення ступеня та швидкості АДФ-індукованої агрегації тромбоцитів, а також зростання активності системи комплементу й фагоцитарної активності нейтрофілів. У хворих на негоспітальну пневмонію із супутньою ІХС виявлено переважну активацію хелперної ланки клітинного захисту, підвищення бактеріальної активності нейтрофілів, достовірне збільшення часу АДФ-індукованої агрегації тромбоцитів, у порівнянні з хворими на негоспітальну пневмонію без супутньої ІХС. The article presents the results of investigation of 100 patients with community acquired 3 group pneumonia. In patients with community acquired pneumonia with concomitant coronary heart disease (n=50) and without CHD (n=50) as compared with healthy individuals (n=30) suppression of T-cell and humoral immunity, reducing the degree and rate of ADP-induced platelet aggregation, as well as increased activity of the complement system and phagocytic activity of neutrophils were observed. In patients with community acquired pneumonia with concomitant coronary heart disease preferential activation of the helper cell level protection, increase of the bacterial activity of neutrophils, a signifi cant increase of the time of ADP-induced platelet aggregation were revealed as compared with patients with community acquired pneumonia without concomitant coronary artery disease.
Features of immune status and platelet aggregation in patients with community acquired pneumonia with concomitant coronary heart disease
Keywords: імунологічний статус; агрегація тромбоцитів; негоспітальна пневмонія; ІХС; platelet aggregation; immunological status; community acquired pneumonia; CHD