Main Sources of Origin of Anatomical Terms - Svitlitsky, A. O.; Chernyavsky, A. V.; Matvieishyna, T. M.; Shcherbakov, M. S.; Світлицький, Андрій Олександрович; Чернявськийm, Артур Валерійович; Матвєйшина, Тетяна Миколаївна; Щербаков, Максим Степанович (My University, 2024)
Abstract: the study of both human anatomy and medicine in general is based on knowledge of anatomical and medical terminology. However, for a student of higher medical education, there is a whole series of difficulties associated with memorizing a large number of specialized terms of Latin or Greek origin, which is a big problem when studying, first of all, human anatomy, where the number of terms is about 7.5 thousand. This article is a continuation of the work of the Department of Human Anatomy, Operative Surgery and Topographic Anatomy of ZSMPhU with the study of anatomical terminology, which was started by Doctor of Sciences in Medicine, Professor M. A. Voloshyn. The aim of the study was to conduct an analysis of anatomical terms in order to study, systematize and exclusion of errors. In order to facilitate the understanding and memorization of specialized anatomical terms by the staff of the Department of Human Anatomy, Operative Surgery and Topographic Anatomy of ZSMPhU, together with the teachers of the Department of Foreign Languages of ZSMPhU, a classification of anatomical terms by origin has been developed and proposed. Materials and methods: the search and selection of scientific literature for a systematic review was carried out by the authors independently in the PubMed, Scopus and Cochrane databases using the keywords: "anatomy", "eponyms", "classification", "linguistics", "terminology" in the full texts of articles in English and Ukrainian based on the results of studies with the level of evidence I-III. All terms in human anatomy can be classified by the language of origin (linguistic classification) and by the connection of the term with the object or phenomenon of the surrounding world from which it originates (etymological classification). By language of origin (linguistic classification): 1. Latin (classical, postclassical); 2. Greek; 3. Arabic; 4. Old English; 5. other languages. According to the connection with the object or phenomenon of the surrounding world (etymological classification), terms are divided into anatomical names that reflect ancient ideas about living and inanimate objects of the surrounding world (terms whose origin is connected with objects of the inanimate world: cosmological terms; geological terms, as well as terms, the origin of which is related to the objects of the living world; terms of animalistic origin (terms , the origin of which is related to tableware, the origin of which is related to clothing and jewelry, the origin of which is related to furniture and toys, the origin of which is related to household tools and appliances, the origin of which is related to parts of the human dwelling, which are related to the domestic activity of a person and related to the military activity of a person), terms related to geometric figures, terms related to the names of colors, terms related to mythical or Biblical characters (terms related to Greek mythology, related to Roman mythology, related to Egyptian mythology, of biblical origin), eponyms, terms derived from the names of human body parts, terms related to certain functions of an organ, terms, related to certain characteristics of the object (shape, position, dimensions) and general terms, terms of uncertain origin and anachronisms. The proposed classification of anatomical terms by origin allows a deeper understanding of the historical, cultural, social and scientific meaning of some terms, makes them more understandable for students studying human anatomy. Анотація: вивчення як анатомії людини, так і медицини в цілому базується на знанні анатомічної та медичної термінології. Однак для здобувача вищої медичної освіти виникає ціла низка складнощів пов’язаних із запам’ятовуванням великої кількості спеціалізованих термінів латинського або грецького походження, що є великою проблемою при вивченні, в першу чергу анатомії людини, де кількість термінів складає біля 7,5 тисяч. Наведена стаття є продовженням роботи кафедри Анатомії людини, оперативної хірургії та топографічної анатомії ЗДМФУ з вивченням анатомічної термінології, яка була розпочата д.мед.н., професором Волошиним М. А. Метою дослідження було провести аналіз анатомічних термінів з метою їх вивчення, систематизації та виключення помилок. Для полегшення розуміння і запам’ятовування анатомічних спеціалізованих термінів співробітниками кафедри Анатомії людини, оперативної хірургії та топографічної анатомії ЗДМФУ сумісно з викладачами кафедри Іноземних мов ЗДМФУ розроблено і запропоновано класифікацію анатомічних термінів за походженням. Матеріали і методи: пошук і відбір наукової літератури для систематичного огляду проведений авторами незалежно в базах даних PubMed, Scopus та Cochrane за ключовими словами: «анатомія», «епоніми», «класифікація», «лінгвістика», «термінологія» у повних текстах статей англійською та українською мовами за результатами досліджень з рівнем доказовості I – III. Всі терміни в анатомії людини можна класифікувати за мовою походження (лінгвістична класифікація) та за зв’язком терміну з об’єктом або явищем навколишнього Світу від якого він походить (етимологічна класифікація). За мовою походження (лінгвістична класифікація): 1. латина (класична, посткласична); 2. грецька; 3. арабська; 4. староанглійська; 5. інші мови. За зв’язком з об’єктом або явищем навколишнього Світу (етимологічна класифікація) терміни поділяються на анатомічні назви, що відображають античні уявлення про живі та неживі об’єкти навколишнього світу (терміни, походження яких пов’язане з об’єктами неживого світу: космологічні терміни; гідрологічні терміни; геологічні терміни; метеорологічні терміни, а також терміни, походження яких пов’язане з об’єктами живого світу: терміни ботанічного походження; терміни анімалістичного походження), терміни, що пов’язані з побутом та діяльністю людини (терміни, походження яких пов’язане з посудом, походження яких пов’язане з одягом та прикрасами, походження яких пов’язане з меблями та іграшками, походження яких пов’язане зі побутовими знаряддями та приладами, пов’язані з частинами житла людини, пов’язані з побутовою діяльністю людини, а також пов’язані з військовою діяльністю людини), терміни, що пов’язані з геометричними фігурами, терміни, що пов’язані з назвами кольорів, терміни, що пов’язані з міфічними, або Біблійними персонажами (терміни пов’язані з грецькою міфологією, пов’язані з римською міфологією, пов’язані з єгипетською міфологією, біблейського походження), епоніми, терміни, що походять від назв частин тіла людини, терміни, що пов’язані з певними функціями органу, терміни, що пов’язані з певними характеристиками об’єкту (форма, положення, розміри) та загальні терміни, терміни невизначеного походження та анахронізми. Запропонована класифікація анатомічних термінів за походженням дозволяє глибше зрозуміти історичне, культурне, соціальне та наукове значення деяких термінів, робить їх більш зрозумілими для студентів, що вивчають анатомію людини.
Основні джерела походження анатомічних термінів
Keywords: Anatomy; Eponyms; Classification; Linguistics; Terminology; анатомія; епоніми; класифікація; лінгвістика; термінологія