Порівняльна імуногістохімічна характеристика доброякісної гіперплазії та раку передміхурової залози - Туманський, Валерій Олексійович; Попович, С. А.; Туманська, Любов Михайлівна (Дніпропетровськ: Організація наук. мед. досліджень «Salutem», 2016)
Одними з найбільш поширених захворювань чоловіків літнього і старечого віку є доброякісна гіперплазія та рак передміхурової залози (ПЗ), який в структурі онкологічних захворювань займає 2-е місце у світі і перше місце в CILIA [1, с. 889]. Обидва захворювання супроводжуються підвищеним рівнем в крові простат-специфічного антигену, при цьому залозиста форма доброякісної гіперплазії ПЗ нерідко поєднується з простатичною інтраепітеліальною неоплазією (ПІН). Золотим стандартом диференційної діагностики цих хвороб є патоморфологічне дослідження прицільного пункційного трепанобіоптату ПЗ [2, с. 6]. Враховуючи значну мікроскопічну схожість простатичної інтраепітеліальної неоплазії і ацинарної аденокарциноми ПЗ для Їх диференційної діагностики використовують імуногістохімічні (ІГХ) дослідження, за допомогою яких визначають наявність в залозах з клітинними проліфератами базальних (стовбурових) клітин з експресією високомолекулярного цитокератина та ракових епітеліально-люмінальних клітин з експресією ферменту альфа-метилацил-СоА рацемази [3, с. 4, 6-7]. Мета дослідження - визначення найбільш важливих диференційних імуногістохімічних параметрів доброякісної гіперплазії і ацинарного рака передміхурової залози.
Keywords: матеріали конференцій