Патоморфологічні зміни легень і функціонально-біохімічні показники респіраторної функції у хворих на внутрішньомозкові крововиливи - Тертишний, Сергій Ігорович; Шаврін, Володимир Олександрович; Тертышный, С. И.; Шаврин, В. А.; Tertyishniy, S. I.; Shavrin, V. O. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
На матеріалі 37 секційних спостережень і аналізу функціонально-біохімічних показників респіраторних функцій доведено, що внутрішньомозкові крововиливи з перших годин призводять до порушень газового складу крові та кислотно-лужного стану, в основі яких лежать розлади легеневої мікроциркуляції, набряк, дистрофічні і запальні зміни у легенях. Патоморфологічні зміни і стадійність ураження легенів можуть пояснювати деякі особливості клінічного перебігу хвороби і основних питань пато- і танатогенезу. На материале 37 секционных наблюдений и анализа функционально-биохимических показателей респираторных функций показано, что внутримозговые кровоизлияния с первых часов приводят к нарушениям газового состава крови и кислотно-щелочного состояния, в основе которых лежат расстройства легочной микроциркуляции, отек, дистрофические и воспалительные изменения в легких. Патоморфологические изменения и стадийность поражения легких могут объяснять некоторые особенности клинического течения болезни и основных вопросов пато- и танатогенеза. The results of the 37 sections it was shown that intracerebral hemorrhage from the ﬁ rst hours lead to abnormality of blood gas composition and acid-base status, that are based on disorders of the pulmonary microcirculation, edema, degenerative and inﬂ ammatory changes in the lungs. Pathomorphological changes and staging of lung damage may explain some peculiarities of the clinical course of the disease and the main questions of pathogenesis and thanatogenesis.
Патоморфологические изменения легких и функционально-биохимические показатели респираторной функции у больных с внутримозговыми кровоизлияниями
Pathomorphological changes of lungs and functional biochemical parameters of respiratory function in patients with intracerebral hemorrhages
Keywords: патоморфологічні зміни легень; внутрішньомозкові крововиливи; газовий склад крові; кислотно-лужний стан; патоморфологичекие изменения легких; внутримозговые кровоизлияния; газовый состав крови; кислотно-щелочное состояние; рathomorphological changes of lung; cerebral hemorrhage; blood gas composition; acid-base status