Синтез і фізико-хімічні властивості водорозчинних похідних 3-бензилксантину - Александрова, Катерина Вячеславівна; Левіч, С. В.; Шкода, Олександр Станіславович; Юрченко, Дар'я Миколаївна; Александрова, Е. В.; Левич, С. В.; Шкода, А. С.; Юрченко, Д. Н.; Аleksandrova, K. V.; Levich, S. V.; Shkoda, O. S.; Yurchenko, D. M. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Одним із основних напрямів пошуку нових малотоксичних біологічно активних речовин є створення водорозчинних сполук. З цією метою розробили методику синтезу не описаних у фаховій літературі водорозчинних 3-бензил-8-метилксантинідів-7 взаємодією 3-бензил-8-метилксантину з основами у водному або водно-спиртовому середовищі. Розробили універсальний метод одержання 3-бензил-8-метилксантиніл-7-ацетатної кислоти, її аміду та водорозчинних солей. На прикладі 3-бензил-8-метилксантиніл-7-ацетатної кислоти запропонували альтернативний метод отримання її алкілових естерів. Будову й індивідуальність цих сполук підтверджено даними елементного аналізу, ІЧ-, 1Н ЯМР-спектроскопії та хроматографією в тонкому шарі сорбенту. Одним из основных направлений поиска новых малотоксичных биологически активных веществ является создание растворимых в воде соединений. С этой целью разработана методика синтеза не описанных в специализированной литературе водорастворимых 3-бензил-8-метилксантинидов-7 взаимодействием 3-бензил-8-метилксантина с основаниями в водной или водно-спиртовой среде. Разработан универсальный метод получения 3-бензил-8-метилксантинил-7-ацетатной кислоты, ее амида и водорастворимых солей. На примере 3-бензил-8-метилксантинил-7-уксусной кислоты предложен альтернативный метод получения ее алкиловых эфиров. Структура и индивидуальность синтезированных соединений подтверждены данными элементного анализа, ИК-, 1Н ЯМР-спектроскопии и хроматографией в тонком слое сорбента. Aim. One of the main ways of new biologically active substances search with low toxicity is synthesis of water-soluble compounds. So we developed synthesis methodic of new water-soluble 3-benzyl-8-methylxanthinides-7 by interaction of 3-benzyl-8-methylxanthine with bases in aqueous or aqueous-alcoholic medium. Methods and results. Universal method of obtaining 3-benzyl-8-methylxanthinyl-7-acetic acid, its amide and water-soluble salts has been developed. Also, as example, we offered alternative method of synthesis of 3-benzyl-8-methylxanthinyl-7-acetic acid’s esters. The structure and individuality of synthesized compounds has been proved due by elemental analysis, IR-, 1H NMR-spectroscopy and thin-layer chromatography.
Синтез и физико-химические свойства водорастворимых производных 3-бензилксантина
Synthesis and physical-chemical properties of water-soluble 3-benzylxanthine derivatives
Keywords: ксантини; органічний синтез; ІЧ-спектроскопія; ЯМР-спектроскопія; ксантины; органический синтез; ИК-спеткроскопия; ЯМР-спектроскопия; Xanthines; Organic Synthesis; Infrared-spectroscopy; NMR-spectroscopy