Профілактика травматизму комплексними засобами терапевтичних вправ у професійній діяльності футбольних арбітрів - Мартиненко, Кірілл Андрійович (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Об’єкт дослідження – показники функціонального стану серцево-судинної та дихальної систем (ЧСС, АТ, ПД, ІР; ЧД, ЖЄЛ, ОД, ХОД, ЗД на вдиху і видиху). Мета дослідження – обґрунтувати доцільність використання дихальної гімнастики у процесі відновного лікування після SARS-CoV-2 за функціональними показниками організму підлітків 12–13 років та перевірити її ефективність. Методи дослідження – теоретичний аналіз науково-методичної літератури, оцінка функціонального стану організму за показниками: ЧСС (пальпаторно), АТ (за методом М.С. Короткова), індекс Робінсона, методика оцінки фізичного стану (Г.Л. Апанасенко), індекс Руф’є; оцінка дихальної системи за показниками: ЧД, ОД, ЖЄЛ (за допомогою спірометра), ХОД (розрахунково), ЗД (на вдиху та видиху); методи математичної статистики. Результати дослідження. На початку експерименту статистично значущих відмінностей між контрольної та експериментальної групами не було. Наприкінці дослідження в експериментальній групі зафіксовані покращення функціонального стану серцево-судинної та дихальної систем, що свідчить про ефективність дихальної гімнастики. У контрольній групі таких змін не виявлено. Object of the study – indicators of the functional state of the cardiovascular and respiratory systems (HR, BP, PD, RI; RR, VC, MV, BRV, BH on inhalation and exhalation). Purpose of the study – to substantiate the feasibility of using breathing exercises in the rehabilitation process after SARS-CoV-2 based on the functional indicators of 12–13-year-old adolescents and to test their effectiveness. Methods of research – theoretical analysis of scientific and methodological literature; assessment of functional state by HR (palpation), BP (Korotkov method), Robinson index, physical condition assessment method (G.L. Apanasenko), Ruffier index; assessment of the respiratory system by RR, MV, VC (using a dry spirometer), BRV (calculated), BH (inhalation and exhalation); statistical analysis methods. Research results. At the beginning of the experiment, no statistically significant differences were observed between the experimental and control groups. By the end, significant improvements in cardiovascular and respiratory indicators were observed in the experimental group, confirming the positive effect of breathing exercises. No such changes were recorded in the control group.
Keywords: магістерська робота; функціональні можливості; серцево-судинна система; частота серцевих скорочень; артеріальний тиск; індекс Робінсона; індекс Руф’є; показники зовнішнього дихання; підлітки; 12-13 років; functional capacity; cardiovascular system; heart rate; blood pressure; Robinson index; Ruffier index; external respiration indicators; adolescents; 12–13 years