Антиоксидантна та церебропротекторна дія N-, S-вмісного похідного хіназолону за гострої ішемії головного мозку в щурів - Губський, Ю. І.; Бєленічев, Ігор Федорович; Коваленко, Сергій Іванович; Горюшко, Г. Г.; Бухтіярова, Ніна Вікторівна; Літвінова, Н. В.; Нікітін, В. С.; Павлов, Сергій Васильович; Бабенко, Л. П.; Gubsky, Yu. I.; Belenichev, I. F.; Kovalenko, С. І.; et al. (My University, 2012)
На моделі гострого порушення мозкового кровообігу в щурів встановлено антиоксидантну та церебропротекторну активність нового N-, S-похідного хіназолону – сполуки NC-224. За введення сполуки NC-224 відбувається корекція патобіохімічних порушень у системі «ліпопереокисленняантиоксидантний захист», показників вуглеводного обміну та енергозабезпечення, покращується морфофункціональний стан клітин головного мозку. Введення сполуки NC-224 щурам сприяє зменшенню показника летальності та проявів неврологічного дефіциту в дослідних тварин. Under modelling of brain ischemia in rats the antioxidant and cerebroprotective action of new N-,S-chinazolone derivative – compound NC-224 has been established. The compensation of pathobiochemical abnormalities in the system “LPOantioxidant protection” is observed, indicators of carbohydrate metabolism and energy-supply, and morpho-functional status of brain cells are improved under administration of the compound NC-224. Administration of the compound NC-224 to rats promoted a decrease of the lethality index and signs of neurological deficiency.
Antioxidant and cerebroprotective action of N-,S-china zolone derivative under rat brain ischemiа
Keywords: ішемія головного мозку; антиоксидант; церебропротекторна дія; хіназолон; пірацетам; headbrain ischemia; antioxidant; cerebroprotective action; chinazolone; pyracetam