Зміни у плазмі крові професійних футболістів під час тривалої тренувально-змагальної дiяльностi - Чернєв, О. В.; Чернев, А. В.; Chernev, O. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Будь-яке фiзичне навантаження супроводжується змiною швидкостi метаболiчних процесiв в органiзмi, характерними змiнами їхньої спрямованостi та появою бiохiмiчних змiн у м’язах, що виконують роботу, у внутрiшнiх органах, а також у системi кровi. З метою визначення змін, що відбуваються у плазмi кровi професійних футболістів під час тривалих фізичних навантажень, здійснили обстеження 84 професійних футболістів. Визначили спрямованість і особливість кумулятивного ефекту впливу фізичних навантажень на зміни в системі крові спортсменів під час тривалого навчально-тренувального збору (НТЗ). Встановили, що за умов використання iнтенсивних або тривалих фiзичних навантажень в органiзмi спостерiгається стiйке переважання катаболiчних процесiв. Змiни, котрі наводимо, зумовленi тим, що у спортсменiв пiд час НТЗ поступово зростає напруженiсть процесiв адаптацiї. На початку НТЗ у бiльшостi спортсменiв спостерiгали помiрно пiдвищений фон серотонiну у кровi. Пiд час обстежень серед окремих спортсменiв фiксували пiдвищення проникностi мембрани еритроцитів, що відбивалося зростанням сорбційної здатності червоних клiтин крові. Пошкодження мембранних утворень клiтин пiд час iнтенсивних або тривалих тренувань носить генералiзований характер i наявне практично в усiх органах і тканинах органiзму. Пiд час НТЗ у спортсменів-футболiстiв виконали дослiдження активностi в сироватцi кровi таких ферментiв, як АСТ, АЛТ і ЛДГ. Визначений рiвень активностi окремих ферментiв свідчить про гіпоксично-ішемiчний стан, котрий зумовлений тренувальними навантаженнями під час НТЗ. Любая физическая нагрузка сопровождается изменением скорости метаболических процессов в организме, характерными изменениями их направленности и, соответственно, проявлением биохимических изменений в мышцах, а также в системе крови. С целью определения изменений, происходящих в плазме крови профессиональных футболистов во время длительных физических нагрузок, провели обследование 84 профессиональных футболистов. Определили направленность и особенность кумулятивного эффекта влияния физических нагрузок на изменения в системе крови спортсменов во время длительного учебно-тренировочного сбора (УТС). Установили, что при интенсивных или длительных физических нагрузках в организме наблюдается стойкое преобладание катаболических процессов. Изменения обусловлены тем, что у спортсменов во время УТС постепенно повышается напряжённость процессов адаптации. В начале УТС у большинства спортсменов наблюдался умеренно повышенный фон серотонина в крови. Во время обследований у отдельных спортсменов фиксировали повышение проницаемости мембраны эритроцитов, что отображалось повышением сорбционной возможности красных клеток крови. Повреждение мембранных частей клеток во время интенсивных или длительных тренировок носит генерализированный характер и наблюдается практически во всех органах и тканях организма. Во время УТС у спортсменов-футболистов проведено исследование активности в сыворотке крови таких ферментов, как АСТ, АЛТ и ЛДГ. Определяемый уровень активности отдельных ферментов указывает на гипоксически-ишемическое состояние, обусловленное тренировочными нагрузками во время УТС. Any physical activity is accompanied by speed changing of metabolic processes in the organism, peculiar changing of their directivities and accordingly, the emergence of biochemical changes in the muscles that perform work, in the internal organs, as well as in blood system. Aim. To determine the changes that occur in blood plasma of professional footballers during continuous physical activity, 84 professional players were examined. Methods and results. We have determined the direction and peculiarity of the cumulative effect of the impact of physical activity on changes in the blood of sportsmen during continuous period of an educational-training session (ETS). It was established that under the conditions of intensive or continuous physical load a steady prevalence of catabolic processes in the organism wаs observed. The given changes, specified by the fact that during ETS sportsmen’s tension of adaptation processes is gradually increasing. Moderate hyper-thrombotonin background in blood of the most sportsmen were observed in the beginning of ETS. Increase of permittivity membrane erythrocytes that reflected sorption capacity growth of the red blood cells was detected in individual sportsmen. Cell membrane structures damage of during intensive or continuous training is of generalized character and takes place almost in all organs and tissues. Also serum AST (Aspartate aminotransferase), ALT (Alanine transaminase) and LDH (Lactate dehydrogenase) activity was studied in footballers during the ETS. Conclusions. The specified level of activity of certain enzymes indicates hypoxic / ischemic state due to the training load during ETS.
Изменения в плазме крови профессиональных футболистов во время длительной тренировочно-соревновательной деятельности
Changes in blood plasma of professional football players during the continuous training-emulative activity
Keywords: футболісти; тренувально-змагальна діяльність; плазма крові; адаптація; гіпоксія; футболисты; тренировочно-соревновательная деятельность; плазма крови; адаптация; гипоксия; Football; Training; Competition; Plasma; Adaptation; Physiological Anoxia