Розвиток громадянского суспільства в історії соціально-філософської думки: умови виникнення, сутність, структура - Сидоренко, Світлана Василівна; Сидоренко, С. В.; Sydorenko, S. V. (My University, 2013)
В статті дається науковий аналіз відносно сутності громадянського суспільства, що має місце у творах філософів Давньої Греції і Риму;- висвітлено понятійно-категоріальний апарат сутності громадянського суспільства та правової держави у творах Н. Макіавеллі, Дж. Локка, Т. Гоббса, Ж.-Ж. Руссо, Ш.-Л. Монтескьє, І. Канта, Г.В.Ф. Гегеля, А. Грамші; показано еволюцію теорій громадянського суспільства як сукупності природних форм суспільної життєдіяльності людей, які покликані неполітичними методами забезпечувати задоволення потреб громадян та їх інтересів; розкрито структуру громадянського суспільства та його основи, в основі яких самореалізація людини; відмічається, що тільки в умовах демократизації суспільства можливо становлення громадянського суспільства в Україні та перехід до глобального громадянського суспільства.
Развитие гражданского общества в истории социально-философской мысли: условия возникновения, сущность, структура
Development of civil society in the history of social and philosophical thought: terms of, nature, structure
Keywords: громадянське суспільство; правова держава; захист приватних інтересів; цивільні права; civil society; the rule of law; the protection of private interests; civil rights