Frequencies of polymorphisms in genes affecting the pharmacokinetics of warfarin in the Zaporizhzhia region - Kolesnyk, M. Yu.; Mykhailovskyi, Ya. M.; Колесник, Михайло Юрійович; Михайловський, Ярослав Максимович; Колесник, М. Ю.; Михайловский, Я. М. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
The aim of the study: to establish the frequencies of polymorphisms in VKORC1, CYP2C9 and CYP4F2 genes among residents of the Zaporizhzhia region. Materials and methods. A total of 150 persons (62 male, 88 female) with a median age of 46 years (26; 58) undergoing preventive examination at the Medical Educational and Scientific Center “University Clinic” of Zaporizhzhia State Medical University (ZSMU). The CYP2C9, CYP4F2, VKORC1 genes polymorphisms in atrial fibrillation patients were determined in the Department of Molecular Genetic Studies of the ZSMU Medical Laboratory Center. Amplification of DNA fragments containing polymorphic regions was performed using multiplex real time polymerase chain reaction with Warfarin Pharmacogenetics kits (LLC NPO DNA Technology) in a CFX-96 thermocycler (BioRad) with a fluorescence detection scheme. Results. It was determined that among Zaporizhzhia region residents, the frequencies of CYP2C9*2 genotypes were: C/C – 77.3 %, C/T – 22.7 %, T/T – 0; CYP2C9*3 genotypes: A/A – 88.7 %, A/C – 10.7 %, C/C – 0.6 %; CYP4F2 genotypes: C/C – 56.0 %, C/T – 35.3 %, T/T – 8.7 %; VKORC1 genotypes: G/G – 38.0 %, G/A – 50.0 %, A/A – 12.0 %. There were no statistically significant differences in the distribution of genotype frequencies between males and females and between different age groups. The frequencies of CYP2C9, CYP4F2, VKORC1 genotypes in different populations were compared. Their variability in different geographic regions was established. Conclusions. CYP4F2 and VKORC1 genes polymorphisms are more common in the Zaporizhzhia region, while the prevalence of CYP2C9*2 and CYP2C9*3 genes polymorphisms is much lower. It is necessary to take into account the prevalence of genes polymorphisms that affect warfarin metabolism for each individual population to select its dose by pharmacogenetic testing. Мета роботи – встановити частоту поширення поліморфізмів генів, що впливають на фармакокінетику варфарину (ВФ), серед жителів Запорізького регіону. Матеріали та методи. Обстежили 150 осіб віком 46 (26; 58) років (62 чоловіки, 88 жінок), які проходили профілактичний огляд у Діагностичному центрі «Здоров’я» на базі ННМЦ «Університетська клініка» Запорізького державного медичного університету. Поліморфізми генів CYP2C9, CYP4F2, VKORC1 досліджували методом полімеразної ланцюгової реакції в режимі реального часу у відділі молекулярно-генетичних досліджень навчального медико-лабораторного центру ЗДМУ. Ампліфікацію фрагментів ДНК, що містять поліморфні ділянки, виконали за допомогою полімеразної ланцюгової реакції наборами SNP-експрес-фармакогенетика (ТОВ «НПО ДНК-Технологія») в ампліфікаторі CFХ-96 (BioRad) із флуоресцентною схемою детекції. Результати. Встановили, що в жителів Запорізької області частота виявлення генотипів за поліморфним варіантом гена CYP2C9*2 становить: C/C – 77,3 %, C/T – 22,7 %, T/T – не виявлено; гена CYP2C9*3: A/A – 88,7 %, A/C – 10,7%, C/C – 0,6 %; гена CYP4F2: C/C – 56,0 %, C/T – 35,3 %, T/T – 8,7 %; гена VКORC1: G/G – 38,0 %, G/A – 50,0 %, A/A – 12,0 %. Cтатистично вірогідних відмінностей за розподілом частот генотипів між чоловіками та жінками, групами осіб різних вікових груп не виявили. Зіставили частоту реєстрації поліморфних варіантів генів CYP2C9, CYP4F2, VКORC1 у популяціях, встановили їхню варіабельність у різних географічних регіонах. Висновки. У Запорізькому регіоні більш поширені поліморфізми генів CYP4F2 і VКORC1, поширеність поліморфізмів генів CYP2C9*2 та CYP2C9*3 суттєво менша. Застосовуючи фармакогенетичне тестування для визначення дози варфарину, потрібно враховувати поширеність поліморфізму генів, що впливають на його метаболізм, для кожної окремої популяції. Цель работы – установить частоту распространения полиморфизмов генов, влияющих на фармакокинетику варфарина (ВФ), среди жителей Запорожского региона. Материалы и методы. Обследовали 150 человек в возрасте 46 (26; 58) лет (62 мужчины, 88 женщин), которые проходили профилактический осмотр в Диагностическом центре «Здоровье» на базе ННМЦ «Университетская клиника» Запорожского государственного медицинского университета. Полиморфизмы генов CYP2C9, CYP4F2, VKORC1 исследовали методом полимеразной цепной реакции в режиме реального времени в отделе молекулярно-генетических исследований учебного медико-лабораторного центра ЗГМУ. Амплификация фрагментов ДНК, содержащих полиморфные участки, проведена с помощью полимеразной цепной реакции наборами SNP экспресс-фармакогенетика (ООО «НПО ДНК-Технология») в амплификаторе CFХ-96 (BioRad) с флуоресцентной схемой детекции. Результаты. Установлено, что у жителей Запорожской области частота выявления генотипов по полиморфному варианту гена CYP2C9*2 составляет: C/C – 77,3 %, C/T – 22,7 %, T/T – не обнаружен; гена CYP2C9*3: A/A – 88,7 %, A/C – 10,7 %, C/C – 0,6 %; гена CYP4F2: C/C – 56,0 %, C/T – 35,3 %, T/T – 8,7 %; гена VКORC1: G/G – 38,0 %, G/A – 50,0 %, A/A – 12,0 %. Статистически достоверные различия по распределению частот генотипов между мужчинами и женщинами, раз- ными возрастными группами не установлены. Сопоставили частоту регистрации полиморфных вариантов генов CYP2C9, CYP4F2, VКORC1 в популяциях, установили их вариабельность в различных географических регионах. Выводы. В Запорожском регионе более распространены полиморфизмы генов CYP4F2 и VКORC1, распространённость полиморфизмов генов CYP2C9*2 и CYP2C9*3 значительно меньше. При использовании фармакогенетического тестирования для определения дозы варфарина нужно учитывать распространённость полиморфизма генов, влияющих на его метаболизм, для каждой отдельной популяции.
Поширеність поліморфізмів генів, що впливають на фармакокінетику варфарину, серед жителів Запорізького регіону
Распространённость полиморфизмов генов, влияющих на фармакокинетику варфарина, среди жителей Запорожского региона
Колесник М. Ю. - ORCID ID: 0000-0001-7566-1899; Михайловський Я. М. - ORCID ID: 0000-0002-1310-8585.
Keywords: warfarin; pharmacogenetics; genes; prevalence; варфарин; фармакогенетика; гени; поширеність; гены; распространённость