Формування комплексної програми реабілітації пацієнтів, враховуючи клініко-діагностичні особливості перебігу вертеброгенних торакалгій на фоні дегенеративно-дистрофічної патології грудного відділу хребта - Марамуха, Є. І.; Maramukha, Ye. I. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета роботи – визначити клініко-діагностичні особливості перебігу вертеброгенних торакалгій і дослідити дані щодо якості життя у пацієнтів із дегенеративно-дистрофічною патологією грудного відділу хребта (ДДПХ) залежно від показників вертебродинаміки для розроблення методики диференційованої кінезіотерапії. Матеріали і методи. Проведено реабілітаційні заходи у 124 пацієнтів із ДДПХ, що ускладнена торакалгічним синдромом, на постгострому етапі. У всіх пацієнтів виявили функціональний блок 2 ступеня у грудному відділі хребта. Пацієнтів поділили на дві групи. Перша (n = 56) отримувала базовий комплекс лікування: медикаменти, масаж, індивідуальні лікувальні вправи та фізіотерапію. Друга група (n = 68) додатково проходила сеанси постізометричної та пострецепрокної релаксації, їм застосовано мобілізаційні техніки (K. Lewit, R. Maigne, V. Gubenko), а також за авторськими методами кінезіотерапії. Курс реабілітації тривав 14 днів. Aim. To determine the clinical and diagnostic features of the course of thoracic back pain syndrome, to investigate life quality data in patients with degenerative-dystrophic pathology of the thoracic spine (DDPS) depending on the indicators of vertebrodynamics in order to conduct differentiated kinesiotherapy technique. Materials and methods. Rehabilitation measures were conducted for 124 patients with DDPS complicated by thoracalgia syndrome at the post-acute stage. All patients had a functional block of the 2nd degree in the thoracic spine. They were divided into two groups. The first group (n = 56) received basic rehabilitation, including drug therapy, massage, personalized therapeutic exercises, and physical therapy. The second group (n = 68) additionally underwent post-isometric and post-reciprocal muscle relaxation, mobilization techniques (K. Lewit, R. Maigne, V. Gubenko), and original kinesiotherapy methods tailored to vertebrodynamics indicators. The outpatient rehabilitation cycle lasted 14 days.
Formation of a comprehensive rehabilitation program for patients considering the clinical and diagnostic features of the course of vertebral thoracic pain due to degenerative-dystrophic pathology of the thoracic spine
Keywords: дегенеративно-дистрофічна патологія хребта; остеохондроз; якість життя; міофасціальний больовий синдром; дорсалгія; реабілітація; кінезіотерапія; degenerative-dystrophic pathology of the spine; osteochondrosis; quality of life; myofascial pain syndrome; dorsalgia; rehabilitation; kinesiotherapy