Спрямування дисциплін гуманітарного циклу на вдосконалення професійної культури спілкування майбутніх лікарів - Трегуб, Світлана Євгенівна; Трегуб, С. Е.; Tregub, S. (Центр міжнародного наукового співробітництва, видавництво "ТК Меганом", 2018)
Обґрунтовано актуальність поєднання гуманітарних дисциплін з фаховими знаннями з медицини й професійної культури спілкування в процесі підготовки студентів-медиків. Встановлено, що одним з ефективних напрямів цього процесу було б, насамперед, формування психолого-педагогічної грамотності спілкування викладача вищого медичного навчального закладу, який є взірцем для студентів-медиків. Проведений аналіз програм навчальних дисциплін гуманітарного циклу дає змогу зробити висновок про доцільність доповнень навчальних блоків інформації, які спрямовані на формування професійної культури спілкування і зумовлені необхідністю професійного розвитку майбутніх лікарів. Обоснована актуальность сочетания гуманитарных дисциплин с профессиональными знаниями по медицине и профессиональной культуре общения в процессе подготовки студентов-медиков. Установлено, что одним из эффективных направлений этого процесса было бы, прежде всего, формирование психолого-педагогической грамотности общения преподавателя высшего медицинского учебного заведения, который является образцом для студентов-медиков. Проведенный анализ программ учебных дисциплин гуманитарного цикла позволяет сделать вывод о целесообразности дополнений учебных блоков информации, которые направлены на формирование профессиональной культуры общения и обусловленные необходимостью профессионального развития будущих врачей. The relevance of the humanitarian disciplines’ combination with professional knowledge in medicine and the professional communicative culture in the process of the medical students’ training is substantiated. It was established that one of the effective directions of this process would be, first of all, the formation of psychological and pedagogical literacy of communication between the lecturer of a higher medical establishment, which is an example for the medical students. The analysis of the programs of the humanitarian cycle disciplines makes it possible to conclude that it is advisable to supplement the educational blocks of information aimed at forming of the professional communicative culture and are conditioned by the need for the professional development of the future physicians.
Направленность дисциплин гуманитарного цикла на совершенствование профессиональной культуры общения будущих врачей
Humanitarian cycle disciplines for the improvement of professional culture speaking of future doctors
Keywords: дисципліни гуманітарного циклу; комунікативна культура; іноземна мова; студент-медик; дисциплины гуманитарного цикла; коммуникативная культура; иностранный язык; humanitarian cycle disciplines; communicative culture; foreign language; medical student