Предиктори несприятливого прогнозу у хворих на ішемічну хворобу серця з верифікованим гемодинамічно значущим атеросклерозом коронарних артерій у динаміці тривалого спостереження - Яковлева, Л. М.; Яковлева, Л. Н.; Yakovleva, L. N. (ЗДМУ, 2014)
Встановили, що розвиток несприятливих серцево-судинних подій у хворих на стабільну ішемічну хворобу серця з верифікованим атеросклерозом коронарних артерій асоціюється з артеріальною гіпертензією, цукровим діабетом 2 типу, палінням, обтяженою спадковістю щодо раннього розвитку серцево-судинних захворювань, а також із наявністю більш ніж одного інфаркту міокарда в анамнезі, з атеросклеротичним ураженням сонних артерій і судин нижніх кінцівок, ураженням трьох коронарних артерій і дифузним типом ураження за даними селективної коронарної ангіографії, зменшенням фракції викиду <45% та зниженням функції нирок за швидкістю клубочкової фільтрації. Довели, що наявність DD генотипу I/D поліморфізму гена ангіотензинперетворювального ферменту та СС генотипу поліморфізму Т-786С промотора гена ендотеліальної NO-синтази пов’язані з несприятливим прогнозом у хворих на стабільну ішемічну хворобу серця. Установлено, что развитие неблагоприятных сердечно-сосудистых событий у больных со стабильной ишемической болезнью сердца с верифицированным атеросклерозом коронарных артерий ассоциировано с артериальной гипертензией, сахарным диабетом 2 типа, курением, отягощенной наследственностью в отношении раннего развития сердечно-сосудистых заболеваний, а также наличием более одного инфаркта миокарда в анамнезе, с атеросклеротическим поражением сонных артерий и сосудов нижних конечностей, поражением трех коронарных артерий и диффузным типом поражения по результатам селективной коронарной ангиографии, снижением ФВ <45% и снижением функции почек по данным скорости клубочковой фильтрации. Доказано, что наличие DD генотипа I/D полиморфизма гена ангиотензинпревращающего фермента и СС генотипа полиморфизма Т-786С промотора гена эндотелиальной NO-синтазы связаны с неблагоприятным прогнозом у больных со стабильной ишемической болезнью сердца. It was found that adverse cardiovascular events development in patients with stable ischemic heart disease (IHD) with verifi ed coronary artery (CA) atherosclerosis is associated with the presence of arterial hypertension, type 2 diabetes mellitus, smoking, family history of CVD early onset. As well as more than one MI in anamnesis, with atherosclerotic lesions of the carotid arteries and blood vessels of the lower extremities, lesions of the three CA and diffuse type of lesion according to SCG, reduced left ventricular ejection fraction less than 45% and declining of renal function according to GFR. It was proved that the DD genotype of angiotensin-converting enzyme I/D polymorphism and the CC genotype of endothelial NO-synthase T-786S promoter polymorphism were associated with poor prognosis in patients with stable IHD.
Предикторы неблагоприятного прогноза у больных ишемической болезнью сердца с верифицированным гемодинамически значимым атеросклерозом коронарных артерий в динамике длительного наблюдения
Poor prognosis predictor in ischemic heart disease in patients with confi rmed hemodynamicall signifi cant coronary artery atherosclerosis in dynamics during long observation
Keywords: ішемічна хвороба серця; віддалений прогноз; фактори ризику; поліморфізм генів; ишемическая болезнь сердца; отдаленный прогноз; факторы риска; полиморфизм генов; coronary heart disease; long-term prognosis; risk factors; gene polymorphism