Цитологічне дослідження осадової частини слини у дітей з обмеженими можливостями - Гавриленко, Марина Аркадіївна; Gavrilenko, M. A. (My University, 2015)
Мета: провести цитологічне дослідження осадової частини слини у дітей з обмеженими можливостями, що страждають на генералізований пародонтит (ГП). Пацієнти і методи. У дослідження було включено 54 дитини віком від 12 до 18 років, що проходили лікування основного захворювання на базі КУ «Запорізька обласна дитяча клінічна лікарня». Досліджувалася нестимульована ротова рідина (змішана слина), яку збирали вранці натщесерце шляхом спльовування у стерильну пробірку. Осадову частину слини переносили на стерильне знежирене скло, висушували, фарбували за Романовським—Гімзе, переглядали під мікроскопом у 10 полях зору. Результати. У дітей, що хворіють на ГП, по відношенню до групи порівняння (практично здоровий пародонт) виявлено зростання кількості лейкоцитів у середньому у шість разів та зменшення кількості епітеліальних клітин у середньому вдвічі. Це свідчить про наростання запальних та деструктивних процесів у тканинах пародонта, незважаючи на проведення місцевої протизапальної терапії та покращення гігієнічного догляду за порожниною рота. Висновки. Вивчення ротової рідини необхідно проводити в динаміці, з періодичністю 6 та 12 місяців після призначеного лікування, для контролю ефективності терапії та її корекції. Objective: To conduct cytological study of the sedimentary part of saliva in children with disabilities accompanied with generalized periodontitis (GP). Patients and methods. The study included 54 children in the age from 12 to 18 years who were under the treatment of underlying disease on the base of CI «Zaporizhzhya Regional Children's Hospital.» In the study was investigated unstimulated oral fluid (saliva mixed), which was collected by the way of spitting into a sterile tube at morning. Sedimentary part of saliva was transferred to a sterile glass skim, dried, stained by Romanowsky Giemsa and viewed under a microscope at 10 fields of view. Results. In children with GP in relation to the comparison group (practically healthy periodontal) was found the increasing of the number of leukocytes in average six times and reducing of the number of epithelial cells on average twice. This indicates about the increase of inflammatory and destructive process es in periodontal tissues, in spite of the application of the local anti inflammatory therapy and improvement of hygienic oral care. Conclusions. The study of oral liquid should be carried out in dynamics, with a periodicity of 6 and 12 months after the prescribed treatment with the aim of effectiveness of therapy and its correction.
Cytological examination of the sedimentary part of saliva in children with disabilities
Keywords: діти з обмеженими можливостями; генералізований пародонтит; ротова рідина; children with disabilities; generalized periodontitis; oral fluid