Однопортові технології в хірургічному лікуванні раку товстого кишечника - Шевцов, І. Д. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
За даними бюлетеня Національного канцер-реєстру колоректальний рак (КРР) займає четверте місце в структурі захворюваності на злоякісні новоутворення по Україні серед жінок (6,6%) і п'яте серед чоловіків (6,2%), а в структурі смертності - третє (8,4 %) і п'яте (6,2%) місце відповідно. Згідно з уніфікованим клінічним протоколом медичної допомоги хворим на рак товстої кишки обсяг стандартного лікування включає в себе хірургічне лікування, незалежно від стадії захворювання. Широке застосування в онкології знаходять лапароскопічні операції, що мають переваги перед відкритими операціями в можливості і ретельності лімфодисекції та гемостазу в важкодоступних відділах живота, і можливості ендоскопічної техніки. Однопортова хірургія отримує все більш широке поширення в світі і є природним продовженням традиційної лапароскопічної техніки багатьох розрізів. Мета дослідження. Оцінити ефективність і можливість виконання однопортових лапароскопічних операцій при раку товстого кишечника.
Keywords: тези доповідей