Вплив дитячих іграшок на розвиток і здоров'я дитини та умови їх в торгівельній мережі Шевченківського району Запоріжжя - Хомутов, В. О.; Ульяник, Л. В.; Белікова, Л. І.; Линник, М. Г.; Костенко, О. М. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
В Україну продовжують надходити т. зв. контрабандні товари дитячого асортименту, в тому числі, дитячі іграшки. На таможні не приділяють належну увагу контролю за ввезенням в Україну дитячих товарів (іграшок) імпортного виробництва. Частина дитячих товарів, ввезені на територію України, не має документів, що підтверджують їх якість і безпеку для здоров’я дітей. При здійсненні державного санітарного нагляду слід проводити раптові перевірки об’єктів, що реалізують товари дитячого асортименту, оскільки при попередженні керівників об’єктів за 10 днів, згідно вимог чинного законодавства, дитячі товари (іграшки), що не мають документів про якість і безпеку для здоров’я, з полиць магазинів тимчасово зникають. Недостатньо проводиться санітарно-просвітницька робота з батьками, що має бути спрямована на роз’яснення позитивної ролі іграшки у процесі виховання дитини та шкідливого впливу неякісної іграшки на її здоров’я. В Украину продолжают поступать т. н. контрабандные товары детского ассортимента, в том числе, детские игрушки. На таможне не уделяют должного внимания контролю за ввезением в Украину детских товаров (игрушек) импортного производства. Часть детских товаров, ввезенная на территорию Украины, не имеют документов, удостоверяющих их качество и безопасность для здоровья детей. При осуществлении государственного санитарно-эпидемиологического надзора следует проводить внезапные проверки объектов, реализующих товары детского ассортимента, поскольку в случае предупреждения руководителей объектов за 10 дней, согласно требований санитарного законодательства, детские товары (игрушки) без документов о качестве и безопасности для здоровья детей временно исчезают с полок магазинов. Недостаточно проводится санитарно-просветительная работа среди родителей, которая должна быть направлена на разъяснение положительной роли игрушки в процессе воспитания ребенка и вредного влияния некачественной игрушки на его здоровье. The so-called smuggled goods for children, including children’s toys, are still being delivered to Ukraine. The appropriate attention isn’t paid at the Customs to the control of the children’s goods imported to Ukraine. A part of these goods doesn’t have any documents, confirming their quality and safety for children’s health. State sanitary inspections of the objects selling the goods for children should be sudden, because warning the heads of the objects 10 days beforehand, according to the demands of the sanitary legislation, only means that the goods for children (toys) without the documents confirming the quality and safety for children’s health disappear from the shelves in the shops for a while. The level of the sanitary educational work with parents is insufficient. This work should be directed towards the explanation of the positive role of toys in the process of a child’s education and the harmful influence of poor-quality toys on a child’s health.
Keywords: дитяча іграшка; здоров’я дитини; результати державного санітарно-епідеміологічного нагляду; детская игрушка; здоровье ребенка; результаты государственого санитарно-эпидемиологического надзора; children’s toy; child’s health; results of sanitary state inspection