Порушення формування «вікна імплантації» у пацієнток із гіперпластичними процесами ендометрія - Парницька, О. І.; Парницкая, О. И.; Parnytska, O. I. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Дослідили 180 зразків ендометрія жінок репродуктивного віку, які мали невдалі спроби лікування методом екстракорпорального запліднення із наступним перенесенням ембріона в порожнину матки. Гістологічно в цих біоптатах ендометрія виявили різні патологічні стани: просту гіперплазію ендометрія (I група), поліпи ендометрія (II), дисхроноз розвитку ендометрія (III). Слід відзначити, що під час скануючої електронної мікроскопії ендометрія пацієнток І та ІІ груп із наявністю гіперпластичних процесів патологічні зміни війчастих клітин превалювали над порушеннями у формуванні піноподій у порівнянні з ІІІ групою. Отже, у пацієнток І та ІІ груп із невдалими спробами екстракорпорального запліднення та гіперпластичними процессами ендометрія виявлено як ізольовані, так і поєднані з порушенням формування піноподій патологічні зміни циліарних клітин, що може створювати механічну перешкоду для імплантації ембріона на стадії апозиції та адгезії, навіть якщо «імплантаційне вікно» відкрите вчасно. Исследовали 180 образцов эндометрия женщин репродуктивного возраста с неудачными попытками экстракорпорального оплодотворения с последующим перенесением эмбриона в полость матки. Гистологически в этих биоптатах эндометрия определили разные патологические состояния: простую гиперплазию эндометрия (І), полипы эндометрия (ІІ) и дисхроноз развития эндометрия (ІІІ). Следует отметить, что при проведении сканирующей электронной микроскопии эндометрия пациенток І и ІІ групп с наличием гиперпластических процессов патологические изменения цилиарных клеток преобладали над нарушением формирования ютеродомов в сравнении с ІІІ группой. Таким образом, у пациенток І и ІІ групп с неудачными попытками экстракорпорального оплодотворения и гиперпластическими процессами эндометрия обнаружены как изолированные, так и сочетанные с нарушением формирования пиноподий патологические изменения цилиарных клеток, что может создавать механическое препятствие имплантации эмбриона на стадии аппозиции и адгезии даже при своевременном открытии «имплантационного окна». This study was aimed to investigate the endometrial peculiarities in case of hyperplastic processes by scanning electron microscopy and to reveal changes in pinopodes formation and pathologic signs of ciliated cells. We investigated 180 endometrial specimens from women with simple hyperplasia (I gr.), endometrial polyps (II gr.) and asynchronous endometrium (III gr.) by scanning electrone microscopy. We revealed isolated pathological changes of ciliated cells and its conjunction with pinopodes formation in women with simple hyperplasia (I group) and polyps (II group) as compared to endometrium of the III group. We observed that signifi cant increasing of ciliated cells quantity, cilliar hyperplasia and irregular distribution in women with simple hyperplasia of endometrium can cause breaking of embryo implantation (apposition and attachment) even in case of regular pinopodes formation.
Нарушение формирования «окна имплантации» у пациенток с гиперпластическими процессами эндометрия
«Implantation window» disturbance in patients with hyperplastic processes of endometrium
Keywords: ендометрій; гіперпластичні процеси; скануюча електронна мікроскопія; циліарні клітини; «вікно імплантації»; эндометрий; гиперпластические процессы; сканирующая электронная микроскопия; цилиарные клетки; «окно имплантации»; endometrium; endometrial hyperplasia; scanning electrone microscopy; ciliated cells; «implantation window»