Склад тіла доношених новонароджених на тлі підвищеного споживання білка у відділенні інтенсивної терапії - Анікін, Іван Олександрович; Стрижак, Лілія Сергіївна; Anikin, I. O.; Stryzhak, L. S. (My University, 2023)
Мета – оцінити вплив короткотривалого підвищеного споживання білка доношеними новонародженими та дотації L-карнітину на формування складу тіла та основні показники фізичного розвитку дітей. Матеріал і методи дослідження. Для перевірки запропонованої гіпотези харчування новонароджених досліджено показники життя 59 доношених дітей, яких рандомізовано на дві групи. Перша група (n = 30) отримувала стандартне харчування молоком матері (CХ) або формулою, друга група (n = 29) отримувала фортифікований білковою добавкою харчовий продукт (ГЗ) та дотацію L-карнітину протягом перебування у лікарні. На початку і в кінці лікування вивчали фізичний розвиток дітей та склад тіла за допомогою біоелектричного імпедансу. Протокол дослідження узгоджено та схвалено регіональною Комісією з питань біоетики Запорізького державного медико- фармацевтичного університету. Дослідження виконано із дотриманням морально- етичних норм згідно правил IGH/GCP, Гельсінської декларації (1964 з доповненнями 1975, 1983, 1989, 1996, 2000 р. р.), Конвенції Ради Європи про права людини і біомедицини та законодавства України. Інформована письмова згода була отримана від батьків пацієнтів перед початком дослідження. Всі статистичні аналізи проводилися з використанням програмного забезпечення Statistica 13.0, TIBCO SoftwareІnc. (№ ліцензії JPZ804I382130ARCN10-J) та Microsoft Exсel 2013 (№ ліцензії 00331-10000-00001-АА404). Визначення вірогідності різниці абсолютних значень середніх величин проводили, використовуючи непараметричні методи статистичного аналізу: критерій Манна – Вітні (U) для непов’язаних груп і критерій знаків Вілкоксона (T) для пов’язаних груп. Статистична значущість визначалася, як p < 0,05. Дослідження виконано в рамках науково–дослідницької роботи кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ДЗ «Запорізький державний медико- фармацевтичний університет МОЗ України» – «Оптимізація діагностики та інтенсивної терапії поліетіологічних уражень головного мозку, кишково- шлункового тракту, нирок у новонароджених та дітей старшого віку», № держреєстрації 0118U007142. The aim is to evaluate the eff ect of short-term increased protein intake in term infants and L-carnitine supplementation on body composition and key indicators of physical development in children. Material and methods. To test the proposed hypothesis of neonatal nutrition, we studied the vital signs of 59 term infants randomized into two groups. The fi rst group (n = 30) received standard breastmilk (BM) or formula feeding, and the second group (n = 29) received a protein- fortifi ed (PF) formula and L-carnitine supplementation during the hospital stay. At the beginning and end of treatment, the children’s physical development and body composition were assessed using bioelectrical impedance. The study protocol was agreed and approved by the Regional Bioethics Committee of the Zaporizhzhia State Medical and Pharmaceutical University. The study was conducted in accordance with the moral and ethical standards of the IGH/GCP, the Declaration of Helsinki (1964 with amendments of 1975, 1983, 1989, 1996, 2000), the Convention of the Council of Europe on Human Rights and Biomedicine, and the legislation of Ukraine. Written informed consent was obtained from the parents of the patients before the start of the study. All statistical analyses were performed using the software Statistica 13.0, TIBCO Software Inc (licence number JPZ804I382130ARCN10-J) and Microsoft Excel 2013 (licence number 00331-10000-00001-АА404). The probability of the diff erence in the absolute values of the means was determined using non-parametric methods of statistical analysis: the Mann- Whitney test (U) for unrelated groups and the Wilcoxon signed rank test (T) for related groups. Statistical signifi cance was defi ned as p < 0.05. The study was conducted within the framework of the research work of the Department of Anaesthesiology and Intensive Care Medicine of the Zaporizhzhia State Medical and Pharmaceutical University of the Ministry of Health of Ukraine – «Optimization of diagnosis and intensive care of multi etiological lesions of the brain, gastrointestinal tract, kidneys in newborns and older children», state registration number 0118U007142.
Body composition of full-term newborns against the background of increased protein intake in the intensive care unit
Keywords: склад тіла; гіпоксично- ішемічна енцефалопатія; новонароджений; діти; фізичний розвиток; біоелектричний імпеданс; грудне молоко; Body composition; Hypoxic- ischemic Encephalopathy; Neonates; Children; Physical Development; Bioelectrical Impedance; Breast Milk