Використання модифікованої шкали Clavien - Dindo для оцінки післяопераційних ускладнень у пацієнтів похилого і старечого віку з гострим перитонітом - Данилюк, Михайло Богданович; Завгородній, Сергій Миколайович; Рилов, А. І.; Кубрак, Михайло Анатолійович (My University, 2023)
Мета. Оцінити післяопераційні ускладнення за допомогою модифікованої шкали Сlavien – Dindo у пацієнтів похилого і старечого віку з гострим перитонітом. Матеріали і методи. Проаналізовано результати лікування 145 пацієнтів із виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки, ускладненою перфорацією. Для оцінки післяопераційних ускладнень використана модифікована шкала Сlavien – Dindo (2004, 2009). Результати. Аналіз результатів лікування пацієнтів похилого і старечого віку з гострим перитонітом показав, що значна їх частка мала післяопераційні ускладнення – 76 (52,4%): у 53 (36,6%) були нехірургічні ускладнення, у 23 (15,9%) – хірургічні (р = 0,00027). Висновки. Шкала Сlavien – Dindo дає можливість встановити наявність післяопераційних ускладнень, але не дає можливості з’ясувати, чому вони виникли, та попередити їх. Оцінка післяопераційних ускладнень за допомогою модифікованої шкали Сlavien – Dindo можлива лише для аналізу з метою збору статистичних даних, але вона не може бути використана в загальноклінічній практиці для аналізу якості лікування пацієнтів похилого і старечого віку з гострим перитонітом.
Keywords: перитоніт; шкала Сlavien – Dindo; перфорація; виразка